Single family house in Kobylany, PL

Single family house in Kobylany, PL

Architect
MEEKO Architects
Location
Zabierzów, Poland | View Map
Project Year
2022
Category
Private Houses
Noise Studio

Redefinition of a traditional barn house combined with modern concrete solid

MEEKO Architects as Architects

The house was designed on the southern slopes of the Upland near Krakow. This area is included in the area of ​​the Landscape Park. The context of charming and natural landscape values ​​has become the background for the project.
 
The plot has a trapezoidal shape and a topography of very different heights. Access to the plot is located on the west side. The existing location conditions and investor's requirements influenced the design process and the functional and spatial composition of the house.
 
Access to the house is provided by a closed yard with a maneuvering square, which is also a buffer between the road and the house. From this space you can directly get to the underground part of the building and through the field stairs to the main entrance to the house. In the basement there are technical rooms and garages, on the ground floor there is a living area with kitchen, dining room, living room and club room, and in the attic bedrooms and bathrooms for residents.
 
The difference in height cuts off the aboveground part from the underground which is visible on the building façades.
The lump of the ground floor is described on a rectangular plan where an atrium is cut in the eastern corner. Glazing on the entire height of the storey frames the surrounding landscape into the interior. The element that complements the contact with nature is a flower bed with lush green grass and a characteristic tree in the form of a purple-undersized palm maple. This color accent breaks harmoniously composed elevations in gray tones in an energizing way.
 
The roofing of the house is the result of the analysis of regional architecture, traditional single-family housing and the interpretation of the Local Development Plan. Very restrictive provisions of the plan, basically limiting the height of the knee wall to the minimum, determined the form of the roof as a spatial prism with a triangle cross section that maintains the angle between the arms defined in the planning document. Dormers break the roof structure to emphasize the function of some attic rooms.
 
The architecture of the House in Kobylany is the result of an insightful search for a form that combines a traditional gable roof with a modern solid and a topography of the area into one whole.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
RoofRHEINZINK
Product Spec Sheet
Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More