Shunde Primary School

Shunde Primary School

Architect
K2LD Architects
Location
Shunde City, China
Project Year
2014
Category
Primary Schools
Patrick Bingham-Hall

Shunde Primary School

K2LD Architects as Architects

An institution serving 2,400 students, this new boarding school was built in the burgeoning city center of Shunde, located in China’s Guangdong Province. Accommodating the daily lives of the students and teachers living on campus, the school serves as a place of learning, a center for recreation, and a second home.The designers sought to create a memorable facility for the incoming classes, with the aspiration to cultivate a sense of identity for the students.


The campus is composed of four main components: a 5-storey academic block, a 4-storey administration block, 15-storey tower as staff residence, and an 8-storey student dormitory block. These components are organized in a U-shape around a 200 meter running track that accommodates morning assemblies as well as performances and sports events which occur throughout the year. As a unifying aspect of daily life at the school, the field provides a central gathering space.


This block organization produces a sense of community by highlighting public spaces. On the first level, common spaces are incorporated within the building. The administration block houses a multipurpose hall, to be used for sports, assemblies, events, and performances. A corridor connects this multipurpose space to rows of seating and stairs,which descend towards the central sports field. The student residence block contains a large canteen and kitchen to provide the students’ daily meals. A library, between the student and administration blocks, links the residential and academic sides of the school.


The second level features a string of connected outdoor spaces that splits the academic and student residence blocks into two sides, connected on all levels by a series of bridges. These act as impromptu gathering spaces and play areas. Stretching between the academic buildings, these bridges stretch over a terraced walkway which creates an outdoor seating area on the ground level.


Beyond, there is an open plaza and various green areas. Between the dormitories, bridges cross over a large outdoor swimming pool, connecting residential quarters to recreational areas. Student circulation is directed towards the academic block on the second floor, separated from the public passages of the building.


The exterior brick façade, a texture of crossing diagonal lines, introduces a memorable pattern, creating a visual identity and lasting memory for the students. A complementary black and white internal façade uses white screens to shade the buildings from direct sunlight, reducing energy usage. Its horizontally shifting language was also implemented in the faculty tower, where the rectangles were rotated vertically to create sun-shading, rounding out the exterior shape and creating an iconic building form.

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More