SHN Residence

SHN Residence

Architect
Doron Sheinman Architects
Location
Neve Shalom, Israel | View Map
Project Year
2019
Category
Housing

Private Houses
Amit Gosher

SHN Residence

Doron Sheinman Architects as Architects

The SHN residence at Neve Shalom is a private two-story building for single-family occupancy.

Located at Wahat al-Salam/Neve Shalom—a one-of-a-kind Israeli Arab-Jewish village committed to cultural equity—the house’s position embodies the experience of accommodation in terms of both openness and hospitality. 

Shaped in a ‘U’ around a celebratory entrance yard, the house’s typology conveys an invitation to enter, while simultaneously functioning as a protective shield for its dwellers. The wide, open and well-lit space at the entrance floor creates continuity, which is gently interrupted by the various moments of attraction within it.  One of those moments is the living room. It functions both as part of the illusion of an extended interiority, and as a pivotal moment in and of itself. Placed at the intersection of the mesmerizing outdoor—far and near—views and the house’s left and right wings, it defines a center of living that is responsive to both the residence’s dwellers and the outer social context. 

At an axial distance of approximately 1.6 kilometers from the SHN Residence is the Latrun Monastery. The Monastery was founded by French Trappist monks in 1890; in 1970, with the establishment of the peace community of Wahat al-Salam/Neve Shalom, the monks granted the village its lands. Attuned to its surrounding, the house is built out of respect for and reciprocity to its social setting. Set back by an existing row of olive trees, it functions not only as an attentive figure, but also as one that transforms external constraints into internal assets. The separation provided by the row of trees enhances privacy and protection, and at the same time allows for a clear organization of the lot.

The trees’ linearity, rhythm and distance from the adjacent lot played a significant role in the shaping of a ceremonial entrance which uses circulation as its unifying element. The continuous nature of the outer and inner circulatory networks constructs a holistic experience of domestic travel in which a close, intimate familiarity with the building is gained through motion. What begins in an encircling gesture from the building’s back to its front yard continues in a seamless circular motion within the main residence’s staircase. These stairs naturally bind the more public space of the entrance floor and the upper, more private, residents’ area. This integrated experience reaches its peak with a balcony overlooking the Ayalon Valley and the remarkable Latrun Hill.

Text written by Lior Galili.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More