SeaTowers office Building

SeaTowers office Building

Architect
GCA Architects
Location
Av. d'Icària, 199-211, Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Rafael Vargas
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FurnitureArper SPA
ManufacturersVibia
Coffee tableFredericia Furniture
Insula Table
ManufacturersRoca
ManufacturersITT Ceramic
ManufacturersLaminam S.p.A.

Product Spec Sheet
Furniture
Manufacturers
Coffee table
Insula Table by Fredericia Furniture
Manufacturers
by Roca
Manufacturers
Manufacturers

SeaTowers Office Building

GCA Architects as Architects

Located in the innovation center of the city and created to unite Barcelona's industrial past with its technological future, this project emphasizes the relationship with the exterior. For this reason, all offices have access to terraces that function as a space for both professional and leisure socializing.

photo_credit Rafael Vargas
Rafael Vargas

SeaTowers is designed by GCA Architects with the aim of optimizing its energy resources and promoting wellness programs for its future users. Responding to the principles of biophilic design, the connection of the offices with the outdoors and nature are protagonists in the project. The design of the new complex is designed so that users can work or even hold a meeting on the terraces. The Mediterranean climate allows these spaces to be enjoyed freely, achieving a hybridization between indoors and outdoors. 

photo_credit Rafael Vargas
Rafael Vargas

The two towers that make up the project have accessible green terraces on the roofs to provide people with daily wellness and relaxation spaces, with 360-degree views of the sea and the city.  All the vegetation in the buildings is native and has low water consumption. 

photo_credit Rafael Vargas
Rafael Vargas
photo_credit Rafael Vargas
Rafael Vargas

The roofs have a part destined to the location of photovoltaic panels, but the fact that a high percentage is located on the façade has allowed the rest of the surface area to be used by the building's tenants. The SeaTowers complex has measures to promote sustainable transport, such as preferential parking for electric vehicles and bicycle parking spaces, contributing to a city that is inclined to be more environmentally friendly. A public area in the center of the block provides the neighborhood with a green lung and the neighbors with a space for socializing and well-being. The project has LEED Platinum and Well Gold certification, thanks to the fact that it provides significant energy savings, around 52%, and water savings, around 66%. 

photo_credit Rafael Vargas
Rafael Vargas

The unique design allows all the workspaces in the complex to enjoy outdoor views and natural lighting, which improves people's quality of life and enhances levels of well-being and productivity. On top of the two white volumes of the buildings, a second skin is applied on the lower floors to pick up the scale of the industrial pre-existence. The slats of this second skin are placed perpendicular to the street facade or parallel to the staggered pattern of the neighboring building, giving privacy to it. 

photo_credit Rafael Vargas
Rafael Vargas
photo_credit Rafael Vargas
Rafael Vargas
photo_credit Rafael Vargas
Rafael Vargas

Open-plan and flexible, the different offices of SeaTowers are designed to adapt the spaces according to the needs of the tenants. Each floor is divisible into 3 areas in order to accommodate 3 possible tenants adapting not only to current needs, but also to those of the future. 

photo_credit GCA Architects
GCA Architects
photo_credit GCA Architects
GCA Architects
photo_credit GCA Architects
GCA Architects
photo_credit GCA Architects
GCA Architects
photo_credit GCA Architects
GCA Architects

 

Read story in EspañolItalianoFrançaisPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More