Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Plasterboard wallingAusbau Bohn GmbH
Sun protectionBerthold
Roof sun protectionCOLT International
TilerFliesenpool GmbH
VentilationGruber Klimatechnik GmbH
Wooden ceilings, Toilet wallsLenz Nenning

Product Spec Sheet
Plasterboard walling
Sun protection
Roof sun protection
Tiler
Ventilation
Wooden ceilings, Toilet walls

School Schendlingen

Architekt Matthias Bär ZT GmbH as Architects

The new Schendlingen school in Bregenz (Austria) is a very ambitious project on the part of the clients and educators. On the one hand, an innovative school is intended to provide a clear impetus and enhance the socially problematic catchment area (social focus). On the other hand, the building was designed as a “Gemeinsame Schule” (common school) with a broad age spectrum (for pupils aged 6 to 14 years) as well as a very open and flexible spatial structure.


Together with the existing sports hall, the new school building forms a new ensemble in Bregenz's suburb of Vorkloster-Rieden. The area has a great need for accentuation or programming due to its monotonous settlement structure (residential area) and homogeneous use. The new school forms a fresh focal point as a public “Quartierszentrum” (neighbourhood center). With its diverse and carefully designed interior and exterior spaces, the building offers a multiple core for the heterogeneous user community. The new school has to meet a wide range of requirements and needs. Due to its changed sociological context, the classical school building (learning time) increasingly needs to take over the tasks of the classical residential building (leisure time). The imparting of PISA key competences and modern forms of teaching and learning also require rooms that have parallels with modern offices. The new Schendlingen School shows an architectural and spatial approach in dealing with this hybrid use as a school-apartment-office building.


The double-shell exposed concrete construction is organized in a flexible and polyvalent room structure, and thus remains open to future development. The building shows a prototypical solution for the dual organization of the “Gemeinsame Schule” (joint school) in the age range of elementary to middle school. The compact organization ("school machine") allows a dense placement of the departments creating diverse neighbourhoods. The various courtyards bring daylight into the building interior and promote the necessary exchange between departments through the many visual axes. The possibilities for vertical and cross-age teaching open up new individual development and learning potentials for the pupils. The auditorium hall forms the central core and distributor in the building. All departments are directly connected to the auditorium or its large airspaces. Good networking and short distances support the pedagogues in their leadership.


Particular care has been given to the organization of the eight autonomous clusters (subunits / small schools), as these form the basis for the implementation of the innovative pedagogical concept. These are characterized in particular by good quality daylight, strong spatial relationships, a good spatial definition and a homely atmosphere. A large part of the areas is reached from room to room (sequences of rooms). The few access zones are generously dimensioned (short and wide) and are also equipped with plenty of daylight, visual and external relations. Due to the intelligent fire protection planning, these can also be used in manifold ways. The proportion of multifunctional space ("white space") is correspondingly very high.


The floor plan structure shows a diagrammatic and flowing topology. At most locations, this allows visual relationships throughout the entire building. Nevertheless, a "wall-independent" zoning ("atmospheres") generates a necessary recognizable definition or spatial hold. These atmospheres can be experienced through differentiated lighting situations, differentiated materialization, different texturing, semi-transparent screens (customizable walls) and a hood-like framing from above. The special hanging acoustic baffles in the cluster zones were developed by the architects.


The sustainable materialization is done entirely with untreated and raw material (exposed concrete, rough sawn ash, silver fir, felt, glass, etc.). The resulting high-quality air and room climate supports the learning performance of the students.



Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More