School for Curative Pedagogy HPT Biel

School for Curative Pedagogy HPT Biel

Architect
bauzeit architekten
Location
Falbringen 20, CH-2502 Biel-Bienne, Switzerland | View Map
Project Year
2017
Category
Primary Schools

Secondary Schools
© yves andré photographe

School for Curative Pedagogy HPT Biel, extension and total refurbishment

bauzeit architekten as Architects

The school for curative pedagogy HPT Biel is a special school for children aged 4 to 18 years who need a special learning environment due to their mental and/or physical disabilities. With 116 children, it is one of the three largest special schools in the canton’s Bern. The school building from 1974 has been extended on three sides. The extensions are based on the existing basic grid of equilateral triangles.


Wooden façade with furnishing system

A special feature of the project is the new glass façade designed with solid oak wood, which can be individually equipped inside with an integrated furniture system. The kit, which is also consistently made of solid oak, consists of benches, work tables, frames, suspension devices and other elements. It’s very easy to handle with a practical hanging system of oak cones, which fit into the holes of the façade posts provided for this purpose and can be hung around at any time without tools. Towards the outside the façade, used in this way, creates a lively image within the quiet main grid. The design of this façade is on the one hand the response to the desire for abundant natural light and a strong relationship between interior and exterior, and on the other hand the wish to be able to use the façade surfaces.


Meeting areas, vestibules with cloakroom system

The interior design is based on the philosophy of reduction to a few "perceptible" materials: oak wood in combination with exposed concrete walls and ceilings. Doors, furniture, mobile and fixed partitions are made of oak. For the corridor and cloakroom walls, cement-bonded wood-based panels were chosen, which are mechanically very resistant and do not require any additional impact protection or skirting boards and are also suitable for the cloakroom system; this consists of a set of 4 oak cones per pupil, which can be used in the perforated wall grid according to its height. Specially designed felt bags for shoes are also hung on the wall. Mobile, hexagonal stools with compartments for boots complete the personalized access areas in front of classrooms.


Collaboration with artist and students

In order for children to understand the changes and feel at home again in the renovated building, the idea was born to let them participate conceptually in a project week. Together with the teachers, they developed sketches for the subsequent conceptual design. This was reflected in the development of ornamental patchworks and drawings, which were subsequently taken up by the artist Susanne Dubs for her work. This ornamentation was used with a functional purpose, used as visual protection in the glass doors, as collision protection for the big glazing panels in the corridors, as fine patterns on curtains and for the window furniture as an ephemeral play of light and shadow. The skylights are kaleidoscope-like with interchangeable elements that project wandering plays of shadow and coloured light onto walls and floor.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More