School building extension Sutz-Lattrigen

School building extension Sutz-Lattrigen

Architect
bauzeit architekten

Lanz Architekten
Location
Schulstrasse 7, 2572 Sutz-Lattrigen, Switzerland | View Map
Project Year
2018
Category
Primary Schools
Yves André Photographe

Extension and renovation of the school building, Sutz-Lattrigen

bauzeit architekten as Architects

The spatial needs of a school are in a state of flux. This was also the case for the municipality of Sutz-Lattrigen in 2015 in the Seeland region of Bern. The old part of the facility, which is classified as worthy of preservation in the cantonal building inventory, dates back to the 1940s. In the sixties, the intermediate building was constructed. With a multi-purpose hall in the eighties, the expansion came to an end for the time being. However, the constantly high, even increasing number of children finally urged the municipal council to expand the school facility again on the basis of an overriding overall consideration with sustainable needs assessment.

photo_credit Yves André Photographe
Yves André Photographe

With a clear, vertically expandable volume, the project combines the expansion phases of the sixties and eighties into a new complex, clarifies the outdoor spaces, and frees the building from the forties to become a solitaire once again. By means of the fourth extension, two buildings are created.

photo_credit Yves André Photographe
Yves André Photographe

The entrance is from the north along the existing hall wall into the spacious foyer, from where the day school and the kindergarten with a generously roofed outdoor area are also accessed. The school and group rooms are located on the upper floor.

photo_credit Yves André Photographe
Yves André Photographe

The proximity to the existing building places high demands on the structural design of the extension, since loads on the existing and to be extended civil protection layer in the basement can only be transferred selectively. The structural concept responds, designed for three floors, with room-high timber trusses on the two floors. This "transparent" structural system behind a regular mullion-transom façade in wood-metal accommodates different school room areas and, through additional glazed partition walls, allows for desired transverse and through views. A light-flooded studio atmosphere over two floors, from which even interior corridor and circulation areas benefit and mutate into communicative meeting places or school room extensions.

photo_credit Yves André Photographe
Yves André Photographe

The interior is characterized by discreet, clear and sustainable materials. Hard concrete floors, glazed oak partition walls and timber framework in fir from Swiss cultivation. Thus, this concept stands in clear contrast to the daily routine and reinforces its constantly changing color spectrum.

photo_credit Yves André Photographe
Yves André Photographe

A school extension conceived as a studio operation, and implemented with the help of a deliberately chosen open primary construction made of wood. A transparent and inspiring learning landscape, in which "pecking" experiences a completely new dimension and quality.

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More