School building extension Obergerlafingen

School building extension Obergerlafingen

Architect
bauzeit architekten
Location
Schulhausstrasse 15, CH-4564 Obergerlafingen, Switzerland | View Map
Project Year
2017
Category
Nurseries

Primary Schools
© yves andré photographe

School building extension Obergerlafingen

bauzeit architekten as Architects

The project won the competition for the extension of the existing school, organised by the municipality of Obergerlafingen. In order to reorganize the chaotic whole, it was proposed to demolish the annex of the 60's and the old canopy, replaced by a new building of only one floor and by a new canopy of organic shape that acts as a junction between the school and the existing sport hall. The organization of all the educational environments on a single floor has many advantages: increased interaction between students, flexible use of the floor plan, direct connection to outdoor spaces for each class, accessibility for the disabled, reduction of the need for fire protection.

 

Due to the intentions of sustainable construction, cost containment and speed of construction, the new extension is prefabricated from wooden elements onto a concrete slab. In accordance with the construction technology, the extension is configured as a modular addition that can ideally be continued indefinitely. The construction logic remains clearly legible: the load-bearing walls between the classes are made of wood, while the dividing walls between the classes and the corridor are, with the exception of the sanitary block, entirely glazed.

 

Generous natural lighting is a commonly recognised positive factor in pedagogical development. The large glass walls on the facade are complemented by skylights on the roof facing north. Outside and inside, the rhythm of the sheds shows the modularity of the building. The configuration of the building is designed to encourage connections between students. The glass walls allow you to glimpse from the corridor what happens in the classrooms.

 

The distribution spaces of the old and the new school are arranged in continuity; the entrance area, the corridor and the group room form a single fluid environment that lends itself to multiple uses; also functioning as a space for recreation during the winter.

 

The construction choices are oriented by sustainability intentions: the structure and internal finishes are entirely made of ecological materials and the heating is assured by a geothermal probe. The abundance of natural light allows to avoid electric lighting for a good part of the year. Despite the large openings in the facade, the judicious installation of mobile sun protection makes it possible to avoid overheating in summer. The entire materialisation inside and outside guarantees a pleasant and child-friendly atmosphere and a lowmaintenance operation.

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More