Schöller SI

Schöller SI

Location
Unter den Linden 4, 72762 Reutlingen, Germany | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Philip Kottlorz
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
TilesMosa
ChairsBrunner GmbH
WashbasinDuravit
FittingsAxor
CurtainsKvadrat
Drops, Satellite, Zulu
SanitaryAgrob Buchtal
Plural series

Product Spec Sheet
Chairs
Washbasin
Fittings
Curtains
Drops, Satellite, Zulu by Kvadrat
Sanitary
Plural series by Agrob Buchtal

Schöller SI

Ippolito Fleitz Group - Identity Architects as Interior Architects

Especially in times like these, when the office has moved into everyone’s living room, the value of shared office spaces becomes crystalclear: While concentrated work is possible at home, collective work environments are places where co-creation, collaboration and communication prevail,there by allowing completely new ideas to unfurl. They are places where corporate culture is lived and shaped, and where a sense of purpose is created through the symbiosis of different people and disciplines. With the new office for Schöller SI in Reutlingen, Ippolito Fleitz Group shows that such places can also be homey: Warm colours, an exciting materialsmix and a natural lookdefine this two-storey office. It not only creates a pleasant working atmosphere, but also reflects the values of an innovative project developer, whose core business is not just commercial, but above all residential real estate …

photo_credit Philip Kottlorz
Philip Kottlorz

Thanks to Willi Schöller, a wind of change is now blowing in Reutlingen. Because the visionary developer not only invests in wind farms and renewable energy, but also set a striking example with his 2019‘Stuttgarter Tor’ real estate project in the centre of the large town at the foot of the Swabian Alb. The 64 metre-talledifice, in which gastronomy, living and working are combined, is the town’s first high-rise building and forms the nucleus of a brand-new quarter: In future, more residential and commercial units and even a hotel are planned forthe ‘City Nord’ quarter. So there are busy times ahead for the resident project developer, who is well aware of his style and town-defining role, and who wants to enjoy the great views from the ‘Stuttgarter Tor’ himself: The group moved into two of the eighteen floors in January 2020. The family company’s innovative and binding identity is now reflected across a floor area of around 850 square metres.

photo_credit Philip Kottlorz
Philip Kottlorz

The clarity of the architecture (which imbues almost all Schöller SI projects) is continued in the interior – but becomes quite literally more multi-faceted: Tinted glass partition walls, pale curtains, linear storage units and fringed carpets zone the different areas, giving the space a rhythm that is characterised by overlays, reflections, transparency, but also by density. Accordingly, both open-plan and more intimate sections, as well as different work situations can arise: from the classic workbench and large shared tables, to lounge situations and alcove retreats. As a free interpretation of the slogan“Your office is where you are!” (à ACTIVITY-BASED WORKING), employees can decide which informal constellation best supplements their fixed workstation, supporting them in (internal) communication and thus helping them perform their daily tasks.

photo_credit Philip Kottlorz
Philip Kottlorz

Despite these divisions, the space remains fluid and flows smoothlyaround the central access core. To transform this closed centreinto a lively focal point, its design was deliberately exciting: Bold colours (àCOLOUR IN SPACE) alternate dynamically with different materials and textures; shelves, picture rails and pinboards activate the area; integrated seating is arena-like,forming a lively meeting spot for smalleror larger teams. The space strikes the perfect balance between a collegial work environment and warmth or cosiness, without turning it into your living room at home.

photo_credit Philip Kottlorz
Philip Kottlorz

The fact that employees feel so comfortable and welcome here has a lot to do withexcellent room acoustics and a pleasant interior climate – supported by the lush green planting in the space(à GREENTERIOR). It is also thanks to a superior depth of detail, which is expressed in the precise choice of materials and furniture, as well as in the lighting scheme, which combines natural light, ceiling lights and bespoke desk lighting. Both these things ensure that the up to 48 workstations are used by people who understand their place of work as a landscape of values, endowing them with a sense of belonging and a purpose for their actions.

photo_credit Philip Kottlorz
Philip Kottlorz

It ultimately also has a lot to do with the fact that the team was involved in designing the space: workshops with representatives from all three departments (real estate, administration, renewables) helped determinethe table constellations, workplace-proximate exchange and meeting options, as well as the three colour worlds. The latter vary in tone depending on the field of work,and form a visual unit with carpet, ceiling and a wall section in the hallway. In this way, employees –at their own workstation, in the direct team area or the office as a whole– are taken on a visual journey where they can create individual connections, discover new things time and time again, make the space their own bit by bit, and identify with it properly.

photo_credit Philip Kottlorz
Philip Kottlorz

Complete identification with the workplace is not only an essential cornerstone for a successful, solidarity-based work practice, it also forms the basis of a healthy corporate culture, with individual values that can be felt everywhere. Because one thing quickly becomes clear: Schöller SI not only presents itself to the outside world as collaborative, family-oriented, reliable, traditional and modern yet innovative, but above all internally –in this meticulously designed locus of closeness, encounter and communication.

Caption

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs
24 Jan 2022 News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs

On the outer skirts of Laterns Bonacker, Holiday Home Hagen by Marte.Marte Architects is part of a s... More

Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More

New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands
21 Jan 2022 News
New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands

Since the 2011 demolition of the old Alcalá Church for security reasons, locals of the Canary... More

Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture
21 Jan 2022 News
Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture

An exploration of introspective architecture, Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos is locate... More

Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More

25 best architecture firms in New York City
20 Jan 2022 News
25 best architecture firms in New York City

New York City is defined by its energy — but also by its buildings. A city of creators, it is... More

Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More