Sandringham House

Sandringham House

Location
Sandringham, Victoria, Australia | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Derek Swalwell
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersSanta & Cole
Steel Queen undermount sinkFranke Home Solutions
What a Corker! mirrorsDaniel Schofield
Natural White, High BlueDulux Australia
Vessel pendantECC
FridgeElectrolux

Product Spec Sheet
Manufacturers
Steel Queen undermount sink
What a Corker! mirrors
Natural White, High Blue
Vessel pendant
by ECC
Fridge

Sandringham Residence

Technē Architecture + Interior Design as Interior Design

Techne Architecture + Interior Design and Doherty Design Studio have together brought a rundown weatherboard cottage to life, with their fresh and fun design approach. The home located in Melbourne’s bayside suburb of Sandringham belongs to acclaimed Melbourne hospitality group co-owner Doug Maskiell and his young family with two small children.

 

Drawing on their commercial relationship, Doug Maskiell of Sand Hill Road, and wife Jenny, commissioned Techne for the building extension on their home and Doherty Design Studio for the interior design. Sand Hill Road is renowned for owning some of Melbourne’s most celebrated pubs, including the internationally acclaimed Prahran Hotel, and soon to be complete, Terminus Hotel, both designed by Techne.

 

“Collaborating with Mardi Doherty was fantastic, she brought the interiors to life and really added some playfulness to the design that reflected Doug and Jenny’s aspirations for the renovation and more broadly, their outlook,” says Justin Northrop of Techne Architecture + Interior Design.

 

The brief from the client was to convert the double-fronted weatherboard into a fun, energetic home with more space and lots of colour that enabled the growing family to remain in their home for years to come. The renovation extended the existing home to include 4 bedrooms, a study and open-plan living area.

 

“Doug and Jenny desired an extension that was contemporary and congruous with the existing cottage that fronts the street. We were mindful of this when presenting a design with traditional material, weatherboard, that clads a contemporary form,” adds Northrop.

 

The facade of the home was retained and a two-story extension added, based on the form of a contemporary shipping container. The rear living area, connected closely to the lush green garden - designed by Annabel Drew - creates a separate external living area with an abundance of natural light. High rear windows are shielded by fixed louvres that continue the rhythm of the weatherboards.

 

The inspiration for the interior design was to reflect a simple, utilitarian aesthetic that plays with materiality and bold graphic shapes in robust finishes injected with strong blocks of colour.

 

The two areas – original front and new extension – are separated by a perforated black folded screen that acts as both a visual separation and an interesting design feature. Cutouts in the screen are designed specifically to house colourful Dinosaur Design vases. A mid-grey tile separates and defines the step up from old to new, while three irregular sized box-like timber steps lead to the upper level. Solid messmate flooring flows through the new extension.

 

Painted timber lining boards extend from the living room ceiling into the undercover outdoor area to give a continuous feel from outside to in. Further enhancing the interior’s robust, graphic appeal, is the white brick finishes to the fireplace, the deep boxed timber framed window in the living area, and the concrete look stone benchtops in the kitchen and living room joinery.

 

“Checkerboard black-and-white wall paneling is a strong graphic detail that not only adds the playful element the client wanted, but also a personal touch.Being a pub owner, Doug wanted a display solution for his wine and beer. The checkerboard feature is a laminate box that surrounds the pantry and features circular cutouts for wine, which can be accessed only from behind the pantry.”

 

Other bold uses of colour can be found throughout the home, with feature pendant lights over the dining table, a staircase covered with bright orange carpet, a large sliding door with a bespoke paint-drip feature and electric blue powder-coated mirrors. Pale woodgrain used on the joinery throughout softens the look, while folded leather handles and custom cork mirrors in the bathroom add an element of interest and raw luxury.

 

A seamless collaboration between the two talented design teams, ensured the Maskiell home was developed around the lifestyle of the client’s growing family, incorporating bright, energetic elements into the interior that create a sense of fun and playfulness. Paying respect to the original façade and surrounding streetscape was crucial, with only a touch of metal cladding visible from the street, giving a subtle hint of the second level addition and the new life that lies within.

 

Material Used :
1. Roofing
a. Lysaght Klip-Lok in zincalume;
b. Metal Cladding Systems standing seam in Colorbond Steel ‘Monument Thermatec’.


2. External walls
a. Spotted gum slats;
b. Baltic pine weatherboards;
c. Metal Cladding Systems standing seam in Colorbond Steel ‘Monument Thermatec’.


3. Internal walls
a. Dulux paint to walls and ceiling in ‘Natural White’;
b. Resene paint to living room ceiling in ‘Triple White Pointer’.


4. Windows
a. Capral 425 Narrowline Series in black powdercoat.


5. Doors
a. Capral sliding and bi-fold doors in black powdercoat;
b. solid-core doors in Dulux ‘High Blue’;
c. Designer Doorware handles.


6. Flooring
a. Select-grade Messmate from Eco Timbers;
b. Escape Velour carpet from Supertuft;
c. Tretford carpet in ‘Orange Squash’.


7. Lighting
a. Terracotta pendant with white glaze from Hand and Eye Studio;
b. Vessel pendant from ECC Lighting;
c. Ross Gardam Touch Chandelier Mixed.


8. Kitchen
a. Franke Steel Queen undermount sink;
b. Reece Mizu mixer;
c. Siemens cooktop, oven, combination steam oven and semi-integrated tall tub;
d. Electrolux fridge.


9. Bathroom
a. Reece White Stone basin, towel rail and toilet;
b. Rogerseller spout, taps, showerhead, shower mixer and bath;
c. FlexiRobes shower screen;
d. Daniel Schofield Studio What a Corker! mirrors.


10. External elements
a. Bespoke Tile and Stone encaustic cement tiles in grey.

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More