Salem Health Outpatient Rehabilitation Center

Salem Health Outpatient Rehabilitation Center

Architect
Scott Edwards Architecture
Location
Salem, Oregon, USA | View Map
Project Year
2016
Category
Hospitals

Wellness Centres
Peter Eckert
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Task chairsSteelcase
TPO Roofing SystemsJohns Manville
ENRGY 3
SECUROCK
INVINSA® Roof Board
Carpet TileInterface
Silver Linings Collection
Lobby Lounge Chairs/SofaCoalesse
Passerelle
BrickInterstate Brick
Norman Brick
Carpet TileJ+J Flooring Group
Kinetex

Product Spec Sheet
Task chairs
TPO Roofing Systems
INVINSA® Roof Board, SECUROCK, ENRGY 3 by Johns Manville
Carpet Tile
Silver Linings Collection by Interface
Lobby Lounge Chairs/Sofa
Passerelle by Coalesse
Brick
Norman Brick by Interstate Brick
Carpet Tile
Kinetex by J+J Flooring Group

Salem Health Outpatient Rehabilitation Center

Scott Edwards Architecture as Architects

The Salem Health Rehabilitation Center was previously located on the hospital’s Center Street campus, two miles from the main hospital. The opportunity to move the center to the main campus came in 2010 when the hospital’s neighbor, the Oregon School for the Blind (OSB) became available. Salem Health purchased the property and began developing a plan for the property.

photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert

Developing this plan for the site did not come without its challenges. The OSB had many buildings, all in varying degrees of decline, and the site is adjacent to a historic neighborhood. The design team and hospital spent several months working with the neighborhood and OSB alumni to develop a building that responded to their concerns. In addition, the NW portion of the site was within a flood plain and had several Oregon White Oaks, a protected tree in Salem, that would need to be considered.

photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert

The new center needed to preserve the park-like environment and serve patients needing various forms of therapy. Much time was spent working with the staff to identify the appropriate therapeutic adjacencies. The staff are passionate about their patients. They want patients to feel that they are no longer in a hospital and have “graduated” from the inpatient rehab center, well on their way to recovery and self-sufficiency. The final design of the building stays true to this request. The hospital wanted the building to be seen as a “sculpture in a park”. Subsequently, the building is curved with a two-story glass-filled lobby to welcome patients.

photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert

The curved design strives to acknowledge that not everything in life is straight, and not everything is designed for people facing physical challenges. We understood that if the building removed all challenges, it would not provide the real-world therapy needed to move toward self-sufficiency. The building’s design offers opportunities to challenge and support patients during their therapy. These include dual-height handrails, areas for respite using wood benches created from the trees removed from the site, fatigue-resistant gym floors, and floor patterns designed for gait training. The main lobby features a full curtainwall, polished concrete floors, and staircase treads made using the site’s White Oaks.

photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert

The rehab gyms are designed for departments to share equipment and to allow for future growth. The floorto-ceiling windows in the adult gyms help bring the outdoors in. The pediatric gym features a chalkboard wall, specially designed swing structure, tricycle parking, and a rock-climbing wall. The Aquatic Therapy department is designed for many different age groups. The details of the pool room help create the ultimate therapeutic environment through elements like full-height windows with privacy etching, moisture resistant wood cubbies, and an acoustic metal deck. Special features of the pool include a stepped pool floor and handrail that extends the full perimeter of the pool. The site also features the Let’s All Play Place, an allabilities playground designed for pediatric therapy.

photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert
photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert
photo_credit Peter Eckert
Peter Eckert

Material Used :
1. Facade cladding: 
CMU – Willamette Graystone CMU Ground Face Natural,
Norman Brick - Interstate Brick – Mountain Red

2. Flooring: 
Rubber Flooring: Mondo 6MM Sport Impact
Carpet Tile: Interface, Silver Lining, color: Mica Fade & Mica Line
Carpet Tile: JJ Flooring, Kinetex, Flash, color: Verde
Carpet Tile: JJ Flooring, Kinetex, POP, color: Verde
Luxury Vinyl Tile: Amtico, Wood Collection, Color: Fused Birch

3. Doors: 
VT Industries wood doors Grade A Plain Sliced White Birch Book
Stanley Duraglide 300

4. Windows: Kawneer 601T Storefront, 1600 System 1
5. Roofing: Johns Manville JM TPO – 60 Mil, Invinsa Roof Board, Securock, ENRGY 3, Tapered ENRGY 3
6. Tile: Wall Tile: Royal Mosa, Mosa Murals Color: Dark Anthracite #1 and #3

7. Interior lighting: 
Cooper Lighting, Metalux; Bartco BSS210; Cooper Lighting – Portfolio LCR6A;
McGraw-Edison TT Toptier LED
Interior furniture: Task Chairs: Steelcase – Reply
Waiting Room Chair: Encore, Fling
Lobby Lounge Chairs/Sofa: Coalesse, Passerelle
Check-in Chairs: Stylex, Paz

Read story in ItalianoPortuguêsFrançaisEspañol and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More