Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingLumenpulse
PaintPure & Original
Flooring Unik Parquet
Gobi
Tiles Ramacieri Soligo
PlasticAcrylite

Product Spec Sheet

RYÙ – YUL Airport

MRDK - Ménard Dworkind architecture & design as Architects

After exiting the stressful lines and x-ray machines at the security gates of Montreal’s Pierre Elliot Trudeauairport, you are immediately greeted by the warmth and tranquility of the RYÙ sushi restaurant.

photo_credit David Dworkind
David Dworkind
photo_credit David Dworkind
David Dworkind

The complex and repetitive pine ceiling structure instantly catches the eye of travelers. Mirrors installed on the back wall of the restaurant accentuate this repetitive effect giving the impression that the space is twice as deep. In the center of the space, an angular counter articulates around the kitchen block.Back-lit polycarbonate panels cover this block acting like a glowing lantern. Prep counters with under counter storage curve around the kitchen clad in blackened hot rolled steel. The sushi bar, treated like a stone monolithclad with ceppo di gre, has a grid pattern carved into it giving the effect of stacked bricks.

photo_credit David Dworkind
David Dworkind
photo_credit David Dworkind
David Dworkind

A long banquette in tan leather wraps around the dining room supported by curved metal legs that sit on the herringbone oak floor. Texture was added to the long wall of the restaurant with “Shikkui”, an ecological nontoxic Japanese lime plaster. Custom stools line the bar and were designed with a complex pivoting system where the stools rotate around thesleeve that supports both the backrest and footrest.

photo_credit David Dworkind
David Dworkind
photo_credit David Dworkind
David Dworkind

A long wall dedicated to retail and takeout food caters to the travelers pressed for time. The retail section is designed with a mix of recessed refrigerators and dry storage shelving and is bookended by a large screen showing daily specials to passersby. These shelves were custom designed with a structure of steel tubes that slide onto wooden dowels that protrude from a backlit polycarbonate wall. Folded steel shelves sit on this structure and a laser cut tabs display the items price.

photo_credit David Dworkind
David Dworkind
photo_credit David Dworkind
David Dworkind

Material Used :
White oak, hot rolled steel, ceppo di gre marble, pine, travertine, polycarbonate, stainless steel, Shikkui (Japanese lime plaster).

Read story in Français

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More