Rubic JGC Residence

Rubic JGC Residence

Architect
Gets Architects Studio
Location
Jakarta, Indonesia | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Fernando Gomulyta

Rubic Jgc Residence

Gets Architects Studio as Architects

Named after the Rubik's cube toys, the nine-boxes form could be interpreted as a subconscious reference to the feng shui Bagua map. It’s a belief that can’t be replaced by most houses in the Chinese Indonesian community. The challenge lay in how the architecture can accommodate and combine feng shui to form an atypical modern house with unique functions based on the whole family member and their living environment.

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

Located in the industrial area—Cakung—the house is developed with minimum openings on the upper level to avoid excessive heat. This idea comes up by observing the habits of people in the area. They tend to close their houses with blinds during the day and turn on the air conditioning all day long. Thus, the laser-cut aluminium sun shading panels on the second level and minimal skylight on the roof level are implemented to keep the house cool whilst well-lit.

Especially to give an opportunity for a more functional, well-ventilated, well-lit, and cool living compartment rather than following the ubiquitous design in the area.

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

BREATH THROUGH THE HOT AIR
Upon entering the building through the outdoor entrance stairway, there’s an open laser-cut aluminium sun shading tunnel. The tunnel frames over a tree across the foyer to create an enclosed green view. The floating laser-cut aluminium panel also acts as a canopy: it rests atop the carport beneath.

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

The heart of the house is located on the second floor. Especially lays on a living-pantry-dining area which is designed to enhance a relaxing sensory experience. Connecting those areas to the swimming pool is the key, enabling the whole family member to interact while enjoying themselves concurrently. Those areas are covered with a rectangular mass that is formed by a laser-cut sun-shading aluminum panel to foster privacy and thermal comfort during hot days. Moreover, the sun shading panels draw on the shadow to explore deft forms that mediate the descent of the site’s sun rays and associated impact on the interior ambience.

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

Since the house has laser-cut aluminium sun shading panel coverage in the second level, the living-dining-pantry area can be open during the day without absorbing too much heat as well. The house is designed to work in the hot climate: by letting the building breathe throughout the day.

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

The third floor contains three bedrooms and one master bedroom. This introverted house needs an inward vista. Thus, there’s a vertical garden as the vista upon entering the third floor. The garden is the perfect complement to the home: adding shades, softness, and relaxing energy to the outdoor spaces and offering ample wind breeze to the third floor. This enclosed garden provides a mediated connection between the interior and the landscape.

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

The glass floor on the third floor does not just provide circulation with elegance and modern form, but acts as a traverse. It’s allowing openness of communication otherwise lost across most multi-level homes.

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

THE NINE-BOXES MASS
The upper mass—containing three bedrooms and one master bedroom—of the house is conceived as a solid nine-boxes mass. Although it acts as a monolith mass, there are small and narrow operable vertical openings. Besides the solid walls functioning as a thermal comfort control, it’s also moderating a potential privacy loss from the houses across the street.

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

The minimal uniformed skylights also designed to split the roof mass into nine. Those are designed through careful articulation. The intention was to enhance the spatial quality by using the natural lighting that washed through the indoor area. Yet, still considering the fact that this house is located in a hot and humid area.  

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

For the facade, the family opted more for a simple and toned-down house. Thereby, a simple massing and limited palette on the facade ensures the house creates a minimal distraction in the neighborhood. Yet, the architecture needs to bring a bold contribution to its developing suburban fabrics and generating interest amongst people in the area towards residential architecture.

photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta
photo_credit Fernando Gomulyta
Fernando Gomulyta

Material used :
1. Facade cladding: Aluminium
2. Flooring: Marble

Featured Projects
Latest Products
News
Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More

Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum
12 Jan 2022 News
Dramatic pyramidal roof peaks define Foster + Partners’ Datong Art Museum

Featuring four interconnected pyramidal roof peaks that appear to emerge from the earth below, the D... More