Rieteiland House

Hans van Heeswijk Architecten as Architects

The Rieteiland House was designed on a plot of land that is part of a newly established island at IJburg on the outskirts of Amsterdam in the Netherlands. It asked for a house that is completely orientated on the panoramic views to the park and the landscape. The boxlike street façade is completely cladded with perforated horizontal aluminium panels, of which some can open automatically to make way for the windows behind them. The façade on the waterside is completely made out of glass sheets and sliding doors.


The house is an alongated rectangular block of three floors and a basement. Inside, the space literally opens up. Most of the floors have a double hight and are open. In this way the house can be seen as a sort of spatial grandstand. By this on every level a panoramic view is created towards the west, the water and the park. Every night from the house magnificent sunsets can be watched. This creates a special holiday like atmosphere. In the core of the house, a three floors tall service block/tower contains toilets on each floor, storage spaces, installation shafts and a dumbwaiter. Apart from the house also some of the furniture was designed especially for this project. Special attention has been given to sustainability and saving energy. A cold and heat pump, thermal energy storage and solar collectors are used for this purpose.

Hans van Heeswijk’s Rieteiland House

Keller minimal windows as Manufacturers

When architects build for themselves, they are probably their own most critical customers. Hans van Heeswijk has certainly realised his private living dream – and that in an architectural quality that sets standards. State-of-the-art technology accompanies the dream of space and, in its combination with KELLER minimal windows®, it will probably provide countless building owners with new impetus.


The exterior structure is clear: on one side – facing the mainland – the cube is clad with perforated aluminium panels, some of which can be moved to reveal the windows behind them. The remaining three sides are purely KELLER minimal windows®, interrupted only by a few static struts.


A great deal of outlook also implies a great deal of insight, and so the cube ultimately shimmers in the landscape and – when the shades are not drawn – allows an unimpaired view of the generous architecture. The three-storey building plays with air spaces and in this way makes the already generous floors even more opulent. A tower formed with wooden formwork rises up through the floors in the middle of the glass cube; the ‘magic box’, as the house owner calls it, houses the technical systems and private rooms such as the bathroom and toilets. On the second floor a roof terrace has been set in a recess at one corner, allowing one to sit outside while still perfectly retained the shape of the cube through the circumferential housing edge.


Barrier-free construction


Timeless materials such as aluminium, steel, glass, concrete and wood result in a mix that retains sober objectivity without at the same time appearing cold. The radiance of extreme delicacy and brightness of KELLER minimal windows® is the result of special attention to the interaction between glass, (almost) frameless windows, elegant lighting and careful architectural consideration with respect to the room, in accordance with the motto: LIGHT IS MORE. The appealing minimalistic design of KELLER minimal windows® creates bright and flowing effects, for large fixed and opening windows.


KELLER minimal windows® are energy-efficient sliding window systems with highly heat-insulating and well-designed profiles. It is now possible to equip the entire building shell consistently and harmoniously in terms of design in addition to optimising it thermally. Both outwards and inwards.


First-class energy balance in conjunction with the extraordinary aesthetics of aluminium and elegant looks, clever details for climatic protection as well as high energy-saving potentials – these are the arguments that also convinced Hans van Heeswijk.

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More