Residence J&C

Residence J&C

Architect
Open Studio Pty Ltd Architecture
Location
Somers, Australia
Project Year
2016
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LampsLouis Poulsen
Lights (exterior)Archilux
manufacturerEzarri
Lights (interior)Reggiani Illuminazione
FurnitureVitra.
manufacturerWeathertex

Product Spec Sheet
Lights (exterior)
manufacturer
by Ezarri
Lights (interior)
Furniture
by Vitra.
manufacturer

House in Somers

Open Studio Pty Ltd Architecture as Architects

The clients’ brief was clear and simple: a semi-permanent residence - something more than a weekender - for a couple, their dog and sporadic visitors. The site, located in Somers and virtually on the beach, offers panoramic views across Western Port Bay. Somers is a small beachside town established in the 1920s, stretching from the Coolart Wetlands to the Cerberus Naval Base on the Mornington Peninsula. Although just one hour’s drive from Melbourne, the area is still a relatively low key holiday place, characterised by elevated modernist fibro houses, unfenced gardens and native bushland vegetation

Caption
Caption

Early concepts exploring the possibility of a single storey building were soon abandoned in favour of an elevated two-storey scheme to achieve a modest footprint and minimise the disruption to vegetation and topography. The majority of the site remains untouched, maintaining a continuous and informal landscape stretching from the street to the creek’s embankment. The entry approach is subtle and indirect. The house is placed on the highest point of the site, making the most of the spectacular outlook

Caption
Caption

The building form is an arrangement of stacked boxes that extend to create protected balconies and decks. Fully glazed ends are oriented towards the ever-changing sea views (to the South) or filtered sun through treetops (to the North). Custom-made windows with substantial hardwood frames are used throughout the house. Their configuration varies according to the room’s function. External materials and colours have been selected both to blend in with the natural vegetation and for pragmatic reasons (low maintenance, sustainability, bush-fire protection…)

Caption
Caption

The program has been organised in three zones, a flexible and open living space on the upper floor, the main bedroom and guests’ bedrooms on the lower floor. A central core of circulation and services links yet separates the different zones

Caption
Caption

Internally, materials and finishes are kept to a simple two-tone colour scheme. White walls and minimal joinery contrast with dark stained and waxed timber elements (hardwood floor, window frames, fireplace unit…). Frameless pivot doors and flush skirtings are used throughout to heighten the sense of space and openness

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More

25 best architecture firms in New York City
20 Jan 2022 News
25 best architecture firms in New York City

New York City is defined by its energy — but also by its buildings. A city of creators, it is... More

Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira
17 Jan 2022 Sponsored Articles
JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira

*Explore these topics and more in SketchUp’s webinar series about connected design workflows f... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More