Refurbishment TS01

Refurbishment TS01

Architect
Alventosa Morell Arquitectes
Location
Born, Barcelona, Spain
Project Year
2017
Category
Private Houses

Refurbishment TS01

Alventosa Morell Arquitectes as Architects

The object of the reform work was an apartment situated in an old block of flats. It was built in 1900, in the Born district, in Barcelona. Although its antiquity, this storey did not show any element of the original construction. It has had different renovations, and one after the other were adding new coats or layers, and so the typical elements of the style of construction at the beginning of the XX century were hidden.

Caption

Adhering to the clients demands a completely renewed apartment was created. Where there were a storey with many rooms with poor natural daylighting and salubriousness problems, new spaces and volumes gave the apartment a completely different dimension, in addition to the value of the original details renovated.

Caption

The aim of our project was based on two ideas. On one hand, detect, recuperate and show the structural original elements of a high historic and constructive value; and on the other hand, generate a diaphanous space to improve the lighting conditions and natural ventilation existing.

Caption

The basic constructive decisions of the project has been to remove every non-load-bearing partition, and the false ceiling. And then:

·        Repair, paint and put on view the original ceiling, made of wooden beams and small ceramic vaults.

·        Clean all the existing party wall. We also eliminate the remaining paper and plaster on it, before the painting work. The objective is to leave this party wall on show, making its texture remarkable.

·        Respect and emphasise the original lintels, after discovering two of them, made of wood, which needed restoring and cleaning. We did not paint them in order to show their singularity.

·        Change all the finish floor. Because of its bad conditions, it has been removed and replaced by a continuous one, made of grey cement which provides a lightweight flooring.

Caption

A large, longitudinal piece of furniture, made of wood, organizes the design of the apartment. It contains all the wardrobes needed and,allows to separate the day and night spaces.

Caption

The idea behind the project was to design a new continuous and diaphone space, with important natural light and cross ventilation. The kitchen and de dining room are connected with the living room, highlighting the original lintel, made of wood; and the stone wall from 1900, where it leans.

Caption

Throughout a scheme of simplicity, our project for the rehabilitation of this old and nice apartment called for improving lighting and spaces; has been real.

We feel proud because the aims of our project are achieved, besides the significance acquired by the old constructive elements.

Caption
Caption

 

 

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
LightingFlos
Electrical installation systemsGira
ManufacturersICÓNICO
Product Spec Sheet
Lighting
Electrical installation systems
by Gira
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More