Redhill Barn

Redhill Barn

Architect
Type Studio
Location
Devon, UK | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
© Rory Gardiner
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersFlexform
Doors and windowsBond Joinery Limited
Steelwork fabricationC H Jones & Son
Timber structureCarpenter Oak and Woodland
Polished concrete floorsExeter Floor Restoration Ltd
ElectricsHowden Electrical Solutions

Product Spec Sheet
Manufacturers
Doors and windows
Steelwork fabrication
Timber structure
Polished concrete floors

Redhill Barn

Type Studio as Architects

Architectural practice TYPE has reclaimed a dilapidated stone barn in Devon, giving it renewed purpose as a sustainable, contemporary rural family home. The 199m² retrofitted barn sits within a 25-acre site of green fields and is part of a wider long-term strategy, which is being developed by the clients and the practice, to regenerate and rewild the secluded site, turning an agricultural relic into the hub of a new ecological smallholding. The scheme creates a new kitchen garden, traditional orchard and series of wildflower meadows, interspersed with wild margins, hedgebanks and areas of copse and scrub.

photo_credit © Rory Gardiner
© Rory Gardiner
photo_credit © Rory Gardiner
© Rory Gardiner

The project embodies TYPE’s interest in ecology, low-energy construction and architecture’s interface with the natural world, and it exemplifies a rigorous approach to craft. It was on site for five years, managed at close hand by founding partner Tom Powell, who moved to site with his partner to lead the build.

photo_credit © Rory Gardiner
© Rory Gardiner

Dating from 1810, Redhill Barn was originally a threshing barn and cow byre, built as part of a wealthy farming estate. Separated from other farm buildings and inaccessible by road, the building fell into disrepair; the roof fell in and the remaining stone walls became overgrown.

photo_credit © Rory Gardiner
© Rory Gardiner

Intent on preserving the character of the original building with its monumental stone walls, TYPE’s strategy has been to create a new home within the reconstructed barn, rather than convert the barn into a house. The design utilises the original envelope, with no new openings imposed on the elevations. Fenestration is set back and minimal, allowing maximum light to enter. Pivot doors allow the wide openings that were originally made for cattle to remain undivided, yet easily handled.

The house has a simple hipped roof with milled aluminium sheeting to ‘ghost’ the original roof form in a light, reflective material; the corrugated profile and gutterless eave reference agricultural detailing and materials. The plan is informed by the barn’s internal stone columns, which provide the base for a new timber floor and roof structure (Douglas fir from the UK) designed to evoke the rhythm and beauty of traditional barn structures. The roof truss spans lengthways, utilising small diameter timber and steel connections, allowing the structure to sit higher than a conventional truss, stressing the height, form and scale of the space. 

photo_credit © Rory Gardiner
© Rory Gardiner

The two bedrooms, bathroom and kitchen are located on the ground floor in a cellular arrangement which makes use of a series of arched doorways. The open expanse of the upper floor is a generous light-filled space for relaxing, and the main social space of the house. Floating boxes clad in English sycamore create discrete spaces for a study and shower room that bookend the main space.

photo_credit © Rory Gardiner
© Rory Gardiner

TYPE managed the project as a self-build, forgoing a main contractor to manage all subconsultants and trades directly, ensuring that they could apply the same quality of care and craftsmanship to all aspects of the build. The design works across multiple scales, from the wider landscape strategy to the smallest fittings, and comprehensive detailing is used to express material properties and marry traditional techniques with contemporary craftsmanship.

photo_credit © Rory Gardiner
© Rory Gardiner

The site was originally inaccessible and without water and electricity. It now benefits from an access track and is equipped with an air-source heat pump, and permission has been granted for ground-mounted photovoltaics.

photo_credit © Rory Gardiner
© Rory Gardiner

Commissioning clients, Richard and Dawn, said:
“Now that Redhill Barn is complete, we are focusing on the farmland it sits within and it originally served, which is typical of the Devonshire countryside. Putting ‘wildlife first’ is the driving ethos: we recognise the need to balance stewardship of the landscape with low impact regeneration, creating new habitats which will reverse the decline of our seriously beleaguered wildlife so badly hit by modern farming methods.”

photo_credit © Rory Gardiner
© Rory Gardiner

Tom Powell, Director, TYPE, said:
“Redhill Barn has afforded us the unique opportunity of leading the design and construction of one of our projects. The project reflects the ethos of our practice and our holistic approach, which includes working with the landscape, building, interiors and furniture design, and takes into account all details, from how individual stones are placed to how the door handles are shaped. Going beyond the traditional role of the architect allowed us to achieve a satisfaction in how things are detailed and put together on site, which was as much a result of physically building as it was from drawing."

Project Credits
Architects
Photographers
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More