Redevelopment Don Boscokerk

Redevelopment Don Boscokerk

Architect
De Bever Architecten
Location
Eindhoven, Netherlands
Project Year
2011
Category
Care Homes

Redevelopment Don Boscokerk

De Bever Architecten as Architects

surface: 650m² | architect: de bever architecten, Eindhoven | team: Stefan de Bever, Heleen van Heel, Wim Poell, Jasper Ponjee | construction engineer: JV2 Bouwadvies BV, Nuenen | advisor installations: Nelissen Ingenieursbureau, Eindhoven | contractor: Nedprojekt B.V. | used materials: timber frame construction, new concrete floor, aluminum door frames, stucco in different yellow shades | photography: Merel van Beukering


Prior to the conversion of the head of the monumental Don Boscokerk into an appartment building, the main volume of the church is being redeveloped into a child daycare facility. Given the constraints of the brief and the heritage commission, an interior has been designed that can easily be disassembled. The facility has space for 48 baby’s and toddlers.


The most far reaching architectural operation has been the making of new openings on the sides of the galleries, connecting the interior of the daycare to the new gardens on the sides of the church. Bedrooms, sanitary rooms and personnel rooms are placed in the middle of the church, to allow the big group space to profit from daylight at the façade. The concrete floor of the church has been completely renewed, installations have been integrated but its dark gray tint has been restored. The round shapes of the new interior contrast with the sober, rational architecture of the church, and allow spaces to flow freely into one another.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More