Red Rock House

Red Rock House

Architect
AW-ARCH
Location
Red Rock, United States | View Map
Project Year
2013
Category
Private Houses
Jane Messinger
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersBEGA
ManufacturersVelux
ManufacturersDuravit
ManufacturersDornbracht
ManufacturersFSB
ManufacturersArtemide

Product Spec Sheet
Manufacturers
by BEGA
Manufacturers
by Velux
Manufacturers
by Duravit
Manufacturers
Manufacturers
by FSB
Manufacturers

Red Rock House

AW-ARCH as Architects

This home is located in a small Berkshires township on a densely wooded, 16-acre property. The site initially afforded no views and little sun penetration, its topography defined by a steep slope, a vertical rock ledge along its east edge, and a creek prone to seasonal flooding to the west. These dramatic elements informed the siting of the buildings and the ways that landscape, views, and daylight could be integrated into the design.


The project embraces a “machine in the garden” design approach, where contemporary vocabulary and minimal form underscore the relationship between built work and natural landscape. AW collaborated closely with Cambridge-based landscape architects Reed-Hilderbrand on both the development of sustainable foresting as well as the design of garden terraces and architectural landscape walls. The initial design strategy focused on manipulating the site to preserve as much of its natural topography as possible. A 200-foot long board-formed concrete retaining wall runs north—south along the site’s east edge to expose new plateaus for buildings, garden, and meadow. Clinging to this wall, the guesthouse anchors the building assembly in the steep hillside, while the main house and deck project out from the landform into the treetops. A linear bluestone path connects guesthouse and main house, and leads to the west balcony in the tree-tops, looking out over the creek below.


A minimal materials palette evokes both rusticity and precision, reflecting the juxtaposed orders of landscape and architecture. Buildings are clad in a high performance rainscreen of knotty western red cedar boards, milled with multiple profiles to generate a pattern that changes with the sun’s movement. The boards are organized within vertical bays delineated by aluminum T-sections, producing a textured rhythm that accommodates openings, fenestration, and screens. Lattice volumes created with aluminum L-sections indicate primary entrance to both buildings, while screening interior spaces from exposure to southern sun. Building interiors are entirely white, emphasizing the play of light, the client’s collection of art, and views of the landscape.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More