Reactorweg

Reactorweg

Location
Utrecht, Netherlands | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Ewout Huibers

Reactorweg

Hollandse Nieuwe as Interior Architects

Revitalization through an addition of 2.000 m²

Hollandse Nieuwe was asked by APF International to extend and renovate a laboratory building located next to the A2 motorway in Utrecht. Originally owned by “het Waterleidingsbedrijf midden Nederland” the building was refurbished in the 1990s together with the "Vitens" building opposite.

 

However, in order to retain the current tenants, the building needed to be extended and the main entrance of the building needed to be developed and become more welcoming space. The result of this was a 23 meter extension and a whole extra upper level added for office functions.

 

The extension of the building was continued into the existing finishes and scale. The new concrete façade has a similar window arrangement and detailing as the original, allowing the new to seamlessly blending into the old.

 

Creating a new level on this existing building came with weight limitations, meaning that the extra floor would need to be relatively light. Using a steel construction meant the extension met the weight limitations, while the exterior of the level was finished with façade panels of untreated Accoya wood, creating a contrast with the existing concrete, in a sustainable way.

 

Accoya® wood is a Dutch product which is durable, maintenance-free and innovative. Although the trees grow in FSC® certified forests in countries such as New Zealand, the wood is made into the “end product” in the Netherlands. This is done by acetylation; an environmentally friendly wood modification technology that ensures fast-growing softwood gains the properties of the very best tropical hardwood.

 

The structure of the new level has been kept as transparent and natural as possible, complimenting the existing architecture. The untreated Accoya wood will age over time and make it blend beautifully with the concrete facade of the floors below.

 

The interior design can be divided into two parts: one part is the labs, with their technical areas and the office area. The labs have been revitalized, so that where all the dark finished have been updated in fresh shades of white and grey. The security glass elements have been replaced, the ceilings and floors have been renewed and all lighting has been converted to LED.

 

The office floor was kept as open and light as possible. Free-standing elements have been placed between the working desks to provide visual and acoustic protection. Because the office is part of Ducares and therefore part of the world of research that takes place in the laboratories below, we approached the elements as small technical spaces: clean and functional, each one slightly different with its own shade of grey.

 

The elements are partly closed and partly provided with large glass surfaces. By varying the proportions and locations of these, exciting and unexpected vistas are created. The elements contain functions that requires enclosed space such as meeting, concentrating, calling or printing.

 

The colour palette of the office area is fresh and light, and, as in the laboratories, consists of various shades of white and grey. Colour accents are added in the open "islands" in the middle of the office space. These islands are landing places, informal consultation areas or lounge areas. They are more pronounced in colour and material with various shades of blue, wood and living green. The special industrial lamps above the islands complete the whole with a wink to the world of science and industry.

 

The project is divided into three phases: phase 1 and 2 have been completed. Phase 3, which involves opening up the entrance and creating the social heart on the first floor, has just started and will be completed in 2022.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
Façade panels Accoya
Product Spec Sheet
Façade panels
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More