QUEEN SHOES

QUEEN SHOES

Architect
STUDIO GUILHERME TORRES
Location
Londrina, Brazil
Project Year
2009
Category
Shops
MCA Estudio

QUEEN SHOES

STUDIO GUILHERME TORRES as Architects

Pure white. White paint is the new kind of colour closely linked with the futuristic world. This is a completely personalized project jumping back to the architect’s youth references, from the Star Wars imperial soldiers wearing unblemished white, from Superman’s Fortress of Solitude – a crystal castle in the heart of the North Pole – to the masterpiece of 2001: A Space Odyssey, an iconic reference. These references were intentionally mixed up to create the concept of this shoe shop in Londrina, Brazil.


The shop’s outer-space expressiveness results from a geometric movement which stems from eighteen 42cm wide white segments which compose the walls and ceiling. The shop façade is the first segment and it introduces itself as a solid structure sculpted in order to create the entrances. The following segments obey the same movement pattern, each one of them sculpted to build the shop interior.


The cashier’s counter follows the segment patterns and comes to life as a detached sculpture right in the centre of the shop. Behind the counter, a panel hides a staircase which leads to a small storage room and a mezzanine. The uneven batten floor warms the visual of the shop atmosphere highlighting the geometry of the segments. The ceiling is about 2.40m to 3m high inside the shop due to the segments visual aspect in the ceiling.


Constructive system and sustainability


The client asked us to observe the shopping centre policy which states that the shops have to be renovated every five years. Therefore, we chose to use wallboards, which is a light and resistant material and facilitates future architecture changes. The wallboard thermo-acoustics coupled with the volume in the ceiling and the walls resulted in a functional acoustics environment.


The lighting technical project determined the set-up of polyurethane tensioned screens on some of the segment faces, spreading the light equally. Only T5 light bulbs were used as they offer lighting efficiency with low-energy consumption with an added bonus of producing less heat. Compared to the same shop before the redecoration, there was a significant overall economy of approximately 70%, once the use of air-conditioning was reduced because less heat is produced by the new lighting project. The outcome is an almost shade less environment with efficient light.


Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More