Puinhuis

Puinhuis

Architect
FELT architecture& design
Location
Ghent, Belgium | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Filip Dujardin
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Washbasin VOLA
Light Fixtures - HuskDelta Light
Husk
Facade cladding - ThermwoodCRAS
Roof cladding - AlternaEternit
Curtains – FlaxKinnasand GmbH

Product Spec Sheet
Light Fixtures - Husk
Husk by Delta Light
Facade cladding - Thermwood
by CRAS
Roof cladding - Alterna
by Eternit
Curtains – Flax

Puinhuis

FELT architecture& design as Architects

For this idiosyncratic renovationand extension of a classic Flemish townhouse at the outskirts of Ghent, the original building was wrapped in a new envelope, delineating a new volume.

 

The unique position of the building, at the end of a row of houses, provides the dwelling with three different façades. The front is designed as an iteration of the adjacent classical rhythm in white stucco. In contrast, the lateral facade refers to the blank facade of the old building andis clad in wood.Characterized by a series of seemingly randomly arranged windows if forms a counterpiece for the street.

 

Rather than extending the building back into the garden, the volume was widened, allowing for a new lateral entrance. The extension is conceived as an independent town house. The ground floor is reserved for a garage, the entry hall and an office opening up to the harmoniously designed stone garden. The full width and depth of the first floor is occupied by the living room and flanked by a spacious terrace. The second floor houses the bedrooms and the top floor is conceived as a kind of “crow's nest”. It’s a versatile space that could serve as a workshop space, guestroom or private sanctuary containing a small outside space, looking over the nearby river and the city.

 

The design plays into the concept of “sustainable living”. For now, this means a design for lifelong living, indicating complete wheelchair accessibility, adjustable sanitation and room for an elevator. In the long run, this translates into a phase-oriented building that allows new annexations and divisions within.

Read story in Nederlands

Project Credits
structural engineer
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More