Project BK

Project BK

Architect
JUMA architects
Location
Afsnee, Ghent, België | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
© Annick Vernimmen

Project BK

JUMA architects as Architects

For the internal conversion of a farm in rural Afsnee, JUMA sought to strike a balance between the authentic elements of the house and a newly designed contemporary interior.  In the old situation, the large open spaces were last used as offices. JUMA transformed them into a logical sequence of warmly furnished living areas.  The original entrance, for instance, was moved, and those entering the farm now enter near the central staircase that connects the ground floor with the first floor. To preserve the spaciousness of the room, black-stained vertical wooden slats were placed behind a natural stone drawer unit, designed to portion off the space between entrance and office. The raised dark polished concrete floor that extends to the office reinforces this division.

photo_credit © Annick Vernimmen
© Annick Vernimmen

This is also the only space in which the ceiling beams were preserved in their natural state. Together with the oak veneer of the fronts of the cloakroom cabinets and the office cabinet, these create a warm welcoming atmosphere.

photo_credit © Annick Vernimmen
© Annick Vernimmen

From the polished concrete floor, three natural stone steps lead to an intermediate platform that connects with the guest lavatory or the wooden staircase leading to the bedrooms. In the guest lavatory, an existing bluestone sink was preserved and placed on a black stained column.

photo_credit © Annick Vernimmen
© Annick Vernimmen

The second staircase in the back of the building has been demolished to optimize the kitchen space.  This is also the only room on the ground floor that overlooks the green, south-facing garden. JUMA's design of an L-shaped sofa in the corner of the room creates a breakfast corner that bathes in sunlight; a very pleasant space to be in.

photo_credit © Annick Vernimmen
© Annick Vernimmen

The white curtains that run along the full width of the window section filter the sunlight on sunny days.  By enlarging this space, it became possible to design a kitchen with a cooking island. A striking detail is the niche on the back of the island in which (cook)books can be displayed. The kitchen cabinet wall is characterized by two contrasting color tones in the top and bottom cabinets.

photo_credit © Annick Vernimmen
© Annick Vernimmen

In the adjacent dining area, the darker color of the kitchen wall reappears in the low dresser closets while the lighter tone is used in the wallboards. This reverse effect creates a playful character. Along with this play of colors, the Schottlander lamp with its long arm above the dining table is a true eye catcher in this room.

photo_credit © Annick Vernimmen
© Annick Vernimmen

The floor houses the bedrooms and two bathrooms.  The children's bathroom, with its combination of white pebble floor and soft materials bathing in an abundance of light, exudes a true feeling of wellbeing. In contrast, the smaller parents' bathroom in light gray Mortex has a more private atmosphere.

photo_credit © Annick Vernimmen
© Annick Vernimmen

For the residents, this home – characterized by the sober color palette, the warm wooden accents and occasional black details in the lighting fixtures and faucets – is a place in which they can truly unwind.

 

Material Used:
1. Flooring: Natural stone
2. Interior lighting: Schottlander Applique, Orbit Pic look out 
3. Interior furniture: Maatstaf (custom-made furniture designed by JUMA), Flexform (bed)

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Interior furnitureFlexform
Product Spec Sheet
Interior furniture
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More