Private residence northern Germany

Private residence northern Germany

Architect
blocher partners
Location
Norddeutschland, Germany | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Patricia Parinejad for blocher partners

Private residence northern Germany

blocher partners as Architects

What was the brief?
Spacious yet cosy, elegant yet modern: The conversion of a Wilhelminian-style building, carefully planned down to the last detail, was never meant to divorce the structure from its past. Rather, modern and original elements were meant to work together to create an inviting atmosphere on a spacious 450-square-meters of living space. The designers accomplished this symbiosis through the careful restoration of individual elements, a harmonious unity of colour and materials, as well as a lighting design that gives each room its own identity.

 

What were the key challenges?
The interior designers fulfilled their client’s wish that the building’s original character be highlighted, down to the smallest detail. Although the house was renovated from top to bottom, important original elements were preserved and restored. Some embellishments from interim decades were retained, while others were removed: Flooring that had been added was removed and replaced with herringbone parquet, natural stone and marble floors with checkerboard patterns. Later additions to the stucco were removed and the stairs and doors were restored.

 

What materials did you choose and why?
The visitor is impressed from the outset by the vaulted entryway and cloakroom, as well as by the kitchen, with its freestanding work surface of natural stone and its furniture and accessories in muted tones. In the adjacent dining room and living area, carefully chosen, powdery colour accents complement the elegance of stucco and herringbone parquet. A large, marble-topped dining table and a landscape of sofas in light grey provide islands of peace and quiet as well as hubs for socializing. The atmosphere in the adjoining gentlemen's room – with its dark velvet curtains, an English Chesterfield sofa and a fireplace of natural stone and brass – is a touch more robust and masculine.

While the ground floor of this landmarked building is nearly unchanged, the floor plan on the upper storey has been completely redone: Where once there was a bath, there is now a children’s room. The parents’ bedroom and custom-made dressing area, which resembles a work of fine carpentry, were arranged in a connecting line. A bath for the children and a sauna were added. Depending on the weather and time of day, four different lighting schemes were developed for each room.

Complementing the high degree of detail in the interior design is a carefully curated furnishing concept, which blocher partners developed in close cooperation with the Stuttgart furnishing specialists Kampe54. They thought through everything, from the design of individual rooms to the selection of tableware patterns. Even the electrical outlets, door handles and light switches, which were hand-moulded in a factory in France, were deliberately chosen and reflect the client’s appreciation for handcrafted objects. The result is a harmonious interplay of various disciplines and materials, which can unfold their potential down to the minutest detail.

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More