Power Street Hawthorn

Architect
Rossetti Architects
Location
Melbourne VIC, Australia | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Interior LightingCopper Industrial Design
Aluminium window framesGreenhaus
Flooring - Silver travertinePremier Stone
Carpot PergolaTrusteel Fabrications
Bathroom BenchesUpgrade interiors
Insulated PanelVersiclad

Product Spec Sheet
Aluminium window frames
Flooring - Silver travertine
Carpot Pergola
Bathroom Benches
Insulated Panel

Power Street Hawthorn

Rossetti Architects as Architects

The brief to the architect was to construct a four bedroom house for his family on the land at the back of their house for as little as possible. 
We carved off the rear off the property and made the bluestone laneway at the rear the principle address. The laneway “streetscape” of timber fences and sheds were taken as the design starting point. The façade of the new house is constructed of the plinth boards ( baseboard of the surrounding fences). They were turned from horizontal to vertical and stained black with sump oil (it is a car laneway).

photo_credit Peter Hyatt
Peter Hyatt

This was a cost effective solution and played with the scale while integrating the building in to the “fencescape” of the lane. The lane is quite humble and the series of spaces after this have a reducing scale to further reduce expectations. This was to make for a more dramatic change in scale once entering the main living space. On entering the living space it triples in height, the walls lighten up, light and views flood and the experience is heightened.

photo_credit Peter Hyatt
Peter Hyatt

The building once inside aims to delight in the changes of nature. The” floating “rooves aim to heighten the spatial experience by having light between them to draw the light up when you enter the room. They have no gutters and so once it rains they form waterfalls. They finish in steel channels that shoot the rainwater out into the landscape. 

photo_credit Peter Hyatt
Peter Hyatt

The long slithers of west facing windows between the panels enable a moving series of bands of light and shadow of neighboring trees and rain drops play on the interior and white display panel through the afternoon .

photo_credit Peter Hyatt
Peter Hyatt

The pool is located directly in front of the main living room window to the north of the building   . It is a significant element in the building. When it rains the different sized raindrops are seen. When it is windy the water moves with it. When it is sunny, particularly in winter, the sun creates watermarks throughout the interior and the building  comes alive!

photo_credit Peter Hyatt
Peter Hyatt

The main living room also faces north for solar penetration. The cantilevered sandwich panels  project enough from the façade to enable only winter sun penetration. This heats the travertine tiles , and they reradiate the heat at night. 
The new building is built over an old swimming pool. The pool has been utilized as a 30,000 liter rainwater tank that waters the edible gardens, used for cleaning and the cisterns through the house. While a grey water system takes the water and filters it for some of the garden as well. 

photo_credit Peter Hyatt
Peter Hyatt

The roof is set up for solar cells (for once we can afford them) and has a solar pool heater. While manipulation of remote controlled windows enables a good cross breeze through the house. 

photo_credit Peter Hyatt
Peter Hyatt

Existing large trees did necessitate a fair amount of cantilevered concrete floor work  to enable retention but were seen as  an asset and highlighted where ever possible.
The materials on the whole were selected half on design sensibilities and half on cost, which meant we were able to afford a glass of wine on completion,  and set design challenges on the way through.

photo_credit Peter Hyatt
Peter Hyatt

Team:

Architects: Rossetti Architects

Engineers: Keith Patrick and Associates
Compliance energy consultants:
Terry Stamatopoulos
Landscapes:
John Patrick Landscapes

Photographer: Peter Hyatt

photo_credit Peter Hyatt
Peter Hyatt

Materials Used:

Facade cladding: Plinth boards to lane and FC sheet and render to garden side
Flooring:
Silver travertine,  Premier pavers P/L ; Grace Sent
Windows:
Aluminum ; Greenhaus; Andreas Keil Timber;  Canterbury windows; Nick Bull
Roofing:  
200mm Versiclad Sandwich panel
Interior lighting:  
Copper-id ; Edward Linacre
Interior furniture:  
St. Vincent De Paul; John Paul
Bathroom benches:
Upgrade interiors; Steve Fennell
Pergola:
Trusteel: Andrew Ball
Landscaping:
Sidney F Face P/L  

Caption

Read story in DeutschItalianoEspañolFrançais and Português

Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More