Portsea Sleepout

Portsea Sleepout

Architect
Mitsuori Architects
Location
Portsea, Australia
Category
Private Houses
Michael Kai Photography

PORTSEA GUEST HOUSE

Mitsuori Architects as Architects

This sleep out is located within the grounds of a family beach retreat in a secluded coastal setting. The brief called for a family guest house to acocmodate the owner’s children and grand children. Architecturally the new building was required to sit sympathetically within the native landscape whilst being architecturally distinct from the main house.


The design concept proposes a building that becomes a landscape wall element. A simple rectilinear form conceals living spaces, bedrooms and a roof deck set over 5 split levels. Weathered grey timber cladding, operable louvred screens and climbing vines create a textural backdrop to the existing tennis court and entry driveway.


The challenge of siting a new guest house on this property was heightened as sits position was strictly governed by the exsiting tennis court, vehicle access way, front and side setbacks. The building also needed to be well away from the main house and sit comfortably within the existing landscape. The available site area of approx 100 sqm needed to accomodate a communal family house comprising three bedrooms, two bathrooms, living area, storage room and roof deck. This project allowed us to explore how a new residential building may be added to existing sites without compromising the character of the existing building, quality of space, environment and relationship to existing building.


ARCHITECT’S STATEMENT This project was designed in close collaboration with our client, a commercial builder, to create a sympathetic, elegant and enduring free standing addition to their coastal property at Portsea. Our focus on acheiving well considered and practical spaces was combined with rigourous construction detailing and a commitment to acheiving the highest quality built outcome.


KEY FEATURES • The building appears as a single storey landscape element but incorporates residential spaces across 5 split levels. • Smart planning and configuration of spaces to create family accomodation within a site area of approx. 100 sqm. • Use of natural and sustainable materials and finishes. This includes Accoya acetylated timber cladding/windows and natural zinc. • The project incorporates ESD features including design for cross ventilation, automated external louvres, submereged concrete bedroom areas and green wall.


Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More