Poissy Galore

Poissy Galore

Architect
HHF Architects

AWP
Location
Carrires-sous-Poissy, France
Project Year
2016
Category
Community Centres

Museums

Pavilions
Julien Lanoo
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Polycarbonate sheetsCorplex
Akyver®
SuppliersWICONA
Resin floorHim
Timber walls and roofsNature Bois
ManufacturersSaint-Gobain Glass HQ

Product Spec Sheet
Polycarbonate sheets
Akyver® by Corplex
Suppliers
by WICONA
Resin floor
by Him
Timber walls and roofs
Manufacturers

Poissy Galore by AWP + HHF

HHF Architects as Architects

Poissy Galore (last update by SF, 02.08.2016)

The series of buildings and pavilions are part of a new 113 hectare large public green space along the Seine river, in Carrire-Sous-Poissy, at the end station of the RER mŽtro line A and close to Le CorbusierÕs renowned Villa Savoye. The Park designed by Paris based landscape architects Agence TER will be an ecological showcase for local residents and a leisure destination for people living in and around Paris.

photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo

The site of the project is exceptional. Along one edge is the Seine river. The presence of barges, fishing huts and houseboats, which have inhabited the site until now, has been a powerful source of inspiration. Along the other edge is nondescript, suburban detached housing. The design springs from a process of hybridization between these two existing habitat models: the floating barge and the archetypical suburban house.

photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo

Among other public infrastructures like a visitorÕs center, a restaurant ("guinguette"), and an observatory, the competition brief included the construction of a museum to exhibit a large collection of insects, both living and conserved. For this the museum brief asked for public areas like exhibition spaces, an event hall and the welcoming area as well as for a series of non publicly accessible areas like offices, storage and designated spaces for raising different kind of insects.

photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo

With the exception of the observatory, which is a steel construction, the collection of pavilions and small "follies" is based on a modular wood system, repeating and combining different sized and angled timber frames. This approach allowed for interesting and unusual constructions, enabling a wide range of possible variations with a very limited number of elements. At the same time the relatively low priced construction method enabled the integration of local building know how and local companies.

photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo
photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo
photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo
photo_credit Julien Lanoo
Julien Lanoo
Caption
Caption

Read story in DeutschFrançaisItalianoEspañol and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More