Pilot Plant for the German Biomass Research Centre

Pilot Plant for the German Biomass Research Centre

Architect
Schulz und Schulz
Location
Torgauer Straße 116, 04347 Leipzig, Germany | View Map
Project Year
2020
Category
Research Facilities
Gustav Willeit

Pilot Plant for the German Biomass Research Centre (DBFZ)

Schulz und Schulz as Architects

The Centre’s newfound presence comes from the relative positioning of the admin and research buildings. Together they shape an open-access forecourt on Torgauer Straße that forms the principal entrance to the development. The tall office building provides a striking landmark, while the research buildings mark the northern end of the development.

photo_credit Gustav Willeit
Gustav Willeit

The two are connected by a strip-like structure on the ground floor containing laboratories and seminar rooms to create an ensemble. The gateway in this strip separates the public forecourt from the courtyard reserved for DBFZ staff and visitors.

photo_credit Gustav Willeit
Gustav Willeit

The spatial separation of pilot plant and admin offices is a response to the functional/technical requirements of two very different building typologies and makes it possible to accommodate changes in process and workflow without difficulty.

photo_credit Gustav Willeit
Gustav Willeit

The office and seminar building forms the Research Centre’s public face and houses its administrative, research and interactive functions, all contained in the public areas on the ground floor and complemented by flexible office space in the upper storeys. The laboratories and pilot plant are designed to facilitate the experimental work carried out by the Centre.

photo_credit Gustav Willeit
Gustav Willeit

Both the structure and its facade are based on an innovative sustainable timber construction using wood sourced from local forestry operations. The load-bearing inner and outer walls of the upper floors are built using a timber frame construction method; the floors are timber-and-concrete composite slabs. Concrete cores for vertical circulation and services provide reinforcement for the structure as a whole.

photo_credit Gustav Willeit
Gustav Willeit

Taken together, the choice of composite timber-and-concrete construction method and facade cladding offers a number of energy-saving and environmental advantages:

- Resource-efficient use of timber – a renewable raw material
– for both structural and finishing elements
- Increased comfort and workplace quality thanks to the positive human response to wood
- Short construction times due to the high prefabrication level of the timber components
- Materials that are easy to remove and recycle

photo_credit Gustav Willeit
Gustav Willeit
photo_credit Gustav Willeit
Gustav Willeit
photo_credit Gustav Willeit
Gustav Willeit
photo_credit Gustav Willeit
Gustav Willeit
Caption

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More