Pierre Bottero’ media library and park

Pierre Bottero’ media library and park

Architect
Dominique Coulon & associés
Location
Rue de la République, 13330 Pélissanne, France | View Map
Project Year
2020
Category
Libraries
Eugeni Pons
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Floor & Wall TileVilleroy & Boch AG
Windows SCHÜCO
Windows & DoorsWICONA
FurnishingsIDM
Acoustic Insulation WallIsover
ElevatorOtis

Product Spec Sheet
Floor & Wall Tile
Windows
by SCHÜCO
Windows & Doors
by WICONA
Furnishings
by IDM
Acoustic Insulation Wall
by Isover
Elevator
by Otis

‘Pierre Bottero’ media library and park in Pélissanne

Dominique Coulon & associés as Architects

The new media libraryis set in the context of a richly abundant built heritage and landscape. It is located in the town of Pélissanne in Provence, formerly a fortified town, which has preserved a large number of town housesof great heritage value. One of these is Maureau House in the heart of the town, together with its park,which are now home to the media library.

 

Thepositioning of the media libraryrespects the integrity of the park and the house. It sets up a dialogue between two eras, two dimensions, byopposing the verticality of the volume of the house with the horizontality of the extension. The building is both functional and unique in its visual expression.

 

The spatial structureof the enfilade of rooms insideMaureau House has been retained; the internal organisation of the media libraryextension is straightforward and uncluttered. The areas that need to be decompartmentalised are in the western part of the building, a distribution that preserves the integrity of the reception roomsof the eastern part, which have been carefully restored.

 

The extension deploys two floors of vast extremely flexible areas for consulting documentation. Applying a system of staggered rows to the space gives the media librarya number of very different ambiences. While the ground floor opens wide onto Maureau Park and allows readers to immerge themselves in the landscape, the first floor is closed offand more introverted, offering a completely different ambience by projecting the visitor into the branches of a majestic plane tree, whose presence is amplified by the building's only curve.The gardenalso has a place within Maureau House, echoed in the deep green colour used specially for the refurbishment of its furniture, staircases, shutters and door canopy.

 

Following on from the programme for the media library, the town's authorities subsequently commissioned the agency to convert a house and a public passage linking Moreau Park and the square in front of the town hall. This footpath provides an opportunity to offer new traffic routes, new non-motorised connections within the town. The floors and windows were taken out of the house- only one door has been preserved - and part of the roof replaced with glass tiles to provide a bright place that opens onto the vegetation in the Park.

Read story in Français

Featured Projects
Latest Products
News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More

25 best architecture firms in New York City
20 Jan 2022 News
25 best architecture firms in New York City

New York City is defined by its energy — but also by its buildings. A city of creators, it is... More

Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira
17 Jan 2022 Sponsored Articles
JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira

*Explore these topics and more in SketchUp’s webinar series about connected design workflows f... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More