PARKING AS A PUBLIC SPACE

PARKING AS A PUBLIC SPACE

Architect
Clavel Arquitectos
Location
Avenida de la Libertad, 30009, Murcia, Spain | View Map
Project Year
2010
Category
Car Parks
DAVID FRUTOS RUIZ

PARKING AS A PUBLIC SPACE

Clavel Arquitectos as Architects

The car park as a potential first public space upon arriving in the city


As well as in an airport or a railway station, we think that, usually, the first impression a visitor gets when arriving in a city by car is the parking place. That’s why we intended to create a public space atmosphere, not an infrastructure one. We rejected the idea that a car park must be dark, grey and dirty after one year use. On the other side, the client defined very strict parameters concerning monthly maintenance costs and high-durability materials.


Made from 100% private funds, the project started on a public competition under administrative land concession. The work, consisting of five 320 meters long basements and a built surface of 30500 m2, was made in 18 months by means of a mine excavation system: after building the diaphragm walls, prefabricated pillars and the first slab, the rest was excavated like a tunnel, reducing the inconvenience for the neighbors and increasing safety levels.


Light as an essential material. Considering the powerful and sculptural texture of the diaphragm walls, we chose not to cover them, but to flood them with energy-efficient coloured light that gave them an unusual look. Enhancing, instead of hiding. This choice doesn’t only help the user to find his way, but it also avoids covering materials, such as paintings or brick, that get quickly worn out because of gas emissions from the cars.


Orientation. Apart from identifying the different floors by green and blue colours, control cabins were cladded by backlighted red glass, in order to get located from any point of the car park despite its length.


Durability and low maintenance. All the circulation spaces have been finished in white round ceramic vitreous tiles with black joints: a washable and hard material whose joints can’t get damaged or dirty by car gases. For the same reason, all the pavements are ceramic o epoxy-resin. The volumes of toilets and installation spaces gather together next to the staircases and have been painted in black. These walls have been labeled with the names of the different exits, hiding doors and inspection hatches and incorporating signage into architecture.


Toilets have been marked with a pictogram that creates a more pleasant environment. Inside, some mysterious voices welcome you whispering, and give you a great ovation when you finish. It is part of the show of recreating the public space.

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More