OZ 3459

Arqtipo as Architects

Context I Location

OZ 3459 is a condo building with seven housing units located in the Saavedra neighborhood, a residential area in the city of Buenos Aires. Located in an unusual city block on an alley, with height limitations set by the r2bi zoning code, this small area of 8.66 m x 18.00 m gives us the possibility of placing a building on the entire land area.

 

The building incorporates the scale of the neighborhood on the front and back facades, joining the courtyards with the neighboring boundaries, and producing a setback on the top floors. Construction is designed with one floor less than allowed by the zoning code. The project takes the pattern of the architecture of courtyards, characteristic in many of the traditional neighborhoods of Buenos Aires.

 

Configuration I Consistency

The program is organized into four stories, with a system of courtyards and a central service block, with the private and semi-public spaces laid out around it. This articulation of the building volume with the succession of courtyards allows for the creation of spaces with cross ventilation, which capture natural light at different times of day.

 

The units on the first two floors are studio apartments, with the possibility of being divided or working as a single space, since they can be used as an office. On the second floor, two duplex units are laid out, which are set back on the top floor to generate terraces.

 

Tectonics I Materiality

The structure is comprised of reinforced concrete, and the exterior envelope was built with common brick. The brick was arranged in different ways both to clad floors, walls and ceilings, as well as to achieve different levels of privacy, brightness and opacity. Contrasting the reddish color of the brick, interiors were finished with neutral materials, in gray and white colors.

 

The permeability of the material and the incidence of light change the spatial qualities of the building and its surroundings throughout the day.

 

Proposals I Results

There is a search for coherence between the volumetric configuration of the building and its material resolution, because the layout of the spaces allow room for courtyards, which resemble light entries that exist in brick patterns.

 

Another challenge raised by the proposal was to design for a specific residential density in a small area, without compromising spatial quality. The building manages to articulate private and semi-public spaces, indoor and outdoor, in an urban neighborhood.

 

Team:
Architects: Estudio Trama + Arqtipo, arqs. - Diego Aceto, Dario Litvinoff, Matías Tozzini
Collaborators: Leandro Tomas Costa, Paola Castelnuovo, Cecilia Giménez, Lucas Gorroño
Structural: Ing. Pablo Lulkin
Construction: Arqtrama S.R.L
Photographs: Federico Kulekdjian

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More