Orthodontics Only

Orthodontics Only

Architect
IA Interior Architects
Location
Coral Gables, Florida, United States | View Map
Project Year
2020
Category
Shops

Hospitals
Andrea Calo
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Acoustical Ceiling TilesArmstrong Ceilings US
Ultima
Optima Tegular
Plastic LaminatesTreefrog
Washed Walnut Grove
Carpet TilesInterface
Plastic LaminatesFormica Group
Solid Surface MaterialCaesarstone
Plastic Laminates3M

Product Spec Sheet
Acoustical Ceiling Tiles
Optima Tegular, Ultima by Armstrong Ceilings US
Plastic Laminates
Washed Walnut Grove by Treefrog
Carpet Tiles
Plastic Laminates
Solid Surface Material
Plastic Laminates
by 3M

Orthodontics Only

IA Interior Architects as Architects

A two-story structure, 7,500 square-foot in Coral Gables, FL, purpose-built for this required interiors that would enable a unique environment for the delivery of patient-driven orthodontic care; inspire smiles, fun, and community; and also educate for environmental stewardship. An additional goal was to earn LEED Platinum certification.

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

To realize these objectives, the building structure and the interiors explicitly connect with nature. Starting with solar panels on the roof, meticulous attention to detail unites indoors and outdoors. At the sleek building façade, the seams of coral rock align perfectly with corresponding seams of the same rock at the interior. Vertical mullions between adjoining windows align with the positioning of open bays for patient care. Floor-to-ceiling windows provide views to the outside from almost anywhere in the facility—all corridors end at a window with greenery—contributing to an overall sense of transparency and the outdoors. Living plants, wood, natural materials, and a neutral palette are used throughout.

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

There are few solid walls, although patient privacy is assured. The area for brushing teeth is positioned just outside the main sightline. Examination and treatment areas, some without doors, are shaped by the architecture for privacy.

At the lobby, a solar panel with educational text is mounted opposite a screen streaming content about conservation. A stair accesses the roof for tours of the solar panels.

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

A full-grown tree, an area designed like a treehouse for children, a moss wall, and a cluster of video screens, which stream nature-focused content, are in the reception area, which offers a choice of casual seating options that accommodate up to 40 patients or guests.

To encourage community and for fun, a column, now a floor-to-ceiling black chalkboard, bears staff comments and the latest branding information; staff photographs are hung nearby. Before and after client photos are also wall-mounted; clients spin a carnival-type wheel for a handsome prize at treatment completion.

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

With parking underneath the building, the first floor houses the employee café lounge, with a small outdoor green area, where staff can interact and recharge. All patient services and the space types required for an orthodontics practice—labs, examination bays, treatment areas, and offices with glass walls, designed with clean lines, immaculate surfaces, and warm wood finishes—are on the second floor.

The completed project exceeds OSHA standards. This is the first LEED Platinum orthodontic office in the US and the first LEED Platinum commercial building in the Kendall neighborhood of Miami-Dade County. Also, the project was awarded the international Interior Design Association Southern Florida Chapter BRAGG award for Best Sustainable Project.

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

Solar panels on the roof ensure long-term clean energy. An underground cistern collects rain water for reuse. Abundant natural light, views to outside, and an emphasis on biophilic features (plants, wood, and stone) contribute to an awareness of the natural world. Streaming information on conservation and sustainability and the opportunity to learn about solar panels and tour the installation on the roof, as well as educational materials developed and shared with patients, educate for environmental stewardship. 

photo_credit Andrea Calo
Andrea Calo

Read story in PortuguêsItalianoDeutschEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More