One Plus One House

Architect
REFRESH*DESIGN Studio for Architecture
Location
Brisbane QLD, Australia | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Internal WallEasycraft
Interior Wall LightLumen 8
Fixtures, Mixers & SinkABI Interiors
ONTARIO DOUBLE KITCHEN SINK
Elysian Series
Alano Series
Cali Series
Cladding & BattensJames Hardie
Axon™ Cladding
Hardie™ Flex Sheet
FinishesPolytec
Prime Oak
Canterbury Grey
SkylightVelux
VELUX Electric Skylight (VSE)

Product Spec Sheet
Internal Wall
Interior Wall Light
Fixtures, Mixers & Sink
Cali Series, Alano Series, Elysian Series, ONTARIO DOUBLE KITCHEN SINK by ABI Interiors
Cladding & Battens
Hardie™ Flex Sheet, Axon™ Cladding by James Hardie
Finishes
Canterbury Grey, Prime Oak by Polytec
Skylight
VELUX Electric Skylight (VSE) by Velux

One Plus One House

REFRESH*DESIGN Studio for Architecture as Architects

Set amongst a background of vernacular detached houses on a traditional narrow 7.5-meter wide inner-city Brisbane lot the additions and alterations at the Paddington Cottage Renovation comprises of a simple and clear geometric reference to the turn of the century houses in the area in the form of a small yet well detailed and crafted extension to a high-set timber cottage with the aim of providing more living space and a greater connection to the north-facing backyard and mature tree for a young family.

photo_credit Andy Macpherson
Andy Macpherson

Two architectural gestures underpin the narrative of this modest kitchen living and bedroom extension. The first captures the formal qualities of the dwelling. The geometry of the addition is a direct mirror of the existing cottage’s proportions however, re-interpreted as a rigorously geometric composition wrapped in compressed fibre cement sheeting and cover battens. A series of strategic openings in the form of solid casement and large retractable doors windows address both overlooking concerns from adjacent neighbours and create a seamless indoor/outdoor relationship.

photo_credit Andy Macpherson
Andy Macpherson

The second is an idea of detaching the new volume from the existing, integrating a central courtyard and circulation space that connects the split-level plan between new and old. Clad in a light-weight polycarbonate sheeting with timber battens. The previously dark core of the cottage now allows both volumes direct access to natural light and cross ventilation whilst further enhancing the connection to a landscaped courtyard, setback areas and along with it a sense of advancement to the local vernacular.

photo_credit Andy Macpherson
Andy Macpherson

CHALLENGES INVOLVED IN THIS PROJECT
Heritage & budget constraints associated with the steep inner-city block with limited site-access. The narrow site is only 7.5m wide and the existing house occupies 6.5m of the total width resulting in a 0.5m setback to the adjacent site boundaries. This is not compliant with the NCC (National Construction Code) in regard to fire protection. Close collaboration with structural engineers and certifiers lead to a solution keeping the existing cottage mostly untouched avoiding additional fire protection. The stair link between the old cottage and the new extension is set in from the side boundaries allowing for openings to facilitate cross ventilation whilst meeting fire protection requirement. This planning strategy at the same time facilitated the creation to two private courtyards that provide access to ventilation and light in an otherwise long and narrow floor plate typical of extensions of these old-cottages and their sites.

photo_credit Andy Macpherson
Andy Macpherson

This small intervention creates ultimately 3 split levels and gives the client a direct connection not only to the backyard, but also creates privacy for the master bedroom suite.

photo_credit Andy Macpherson
Andy Macpherson

SUSTAINABLE FEATURES OF THIS PROJECT
The house embraces sustainability through passive design principles and the layout aims to capitalise on passive solar gain, while openings are maximised and positioned to facilitate cross ventilation. Design consideration include a well established existing gumtree which provides significant shading for the master-bedroom and ground-floor deck, Being covered by the crown of the beautiful tree eliminated the need for a roof for the deck and elevates the feeling of living outdoors without being exposed to the elements.

photo_credit Andy Macpherson
Andy Macpherson

The Main Bedroom Suite cantilevers above the Lower Ground Floor to providing self-shading and weather protection to the large sliding stacking doors, that connect the living & kitchen space to the quintessential Australian backyard.
A combination of solid and lightweight construction provides thermal mass while at the same time ensuring insulation of the external walls.

photo_credit Andy Macpherson
Andy Macpherson

The house is quite compact and modest in size which saves on resources from the outset. The building is the result innumerable constraints (tree protection, set-backs, local area plan, budget) resolved in built form. Clever planning and design rigour result in two unique volumes set amongst two courtyards that assist in borrowing outdoor spaces and vistas while managing multiple layers of privacy at the same time.

photo_credit Andy Macpherson
Andy Macpherson

Team:

Client:Kate & Matthew

Architects: REFRESH*DESIGN

Design Team: Erhard Rathmayr, Corinne Trang, Monika Obrist

Builder: Toscano Constructions

Cabinetry: BRC

Photographers: Andy Macpherson & Alanna Jayne McTiernan

photo_credit Andy Macpherson
Andy Macpherson

Materials Used:

Paint: Electro Magnetic Field (EMF) Shield Paint; Low VOC paint

Floor: Honed concrete floor on Lower Ground for thermal mass and cooling effect in

the hot summer months

photo_credit Andy Macpherson
Andy Macpherson

Read story in ItalianoDeutschEspañolFrançais and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More