‘Olympe de Gouges’ group of schools

‘Olympe de Gouges’ group of schools

Architect
Dominique Coulon & associés
Location
Gidy, France | View Map
Project Year
2019
Category
Primary Schools

‘Olympe de Gouges’ group of schools

Dominique Coulon & associés as Architects

The school group consists of fourteen classes, located on the edge of fields north of the village of Gidy, not far from Orleans. It meets the need to create places in nursery and primary education that has resulted from an increase in the local population.

 

This large building does not fall within the standards for urban architecture. Its village atmosphere is achieved by applying volumetric arrangements that make the building appear smaller than it is.

 

The outdoor areas are divided into a number of layers. The line of the car parking area follows that of the forecourt, which blends into a wood, creating a link between the wood and the school’s playgrounds, providing not only a transitional link in terms of landscape, but also an educational link. 
The two playgrounds, placed alongside each other, open out towards the village of Gidy and the broader landscape. They are designed to extend the geometric line of the building, providing two separate entrances to the school from the street, on two levels: the nursery school is on the first level, the primary school on the second. 
The proportions of the street vary constantly; it is positioned diagonally and has the advantage of natural light. The irregularities break the hard line of the traffic route as the area expands in terms of both ground plan and cross-section, thereby offering interesting routes and alternating views to the outside. 
The same principle is applied to the classrooms: they are designed as small houses, of differing sizes, and each one faces in two directions. On the upper level, the classrooms open onto a terrace, an arrangement that also makes outdoor educational activities possible. 
The other elements in the programme, including the canteen, rest rooms and the library, are distributed around the building, adding to its visual depth. As a result, the multipurpose hall is totally open to traffic, again allowing space to expand, as the play of transparency allows the building to be read on a number of levels.
These arrangements ensure that the building has the great advantage of providing the children with markers: they are able to appropriate the different areas and feel comfortable in them. By seeking to create indeterminate places, the building avoids having areas with a single function and is able to offer greater flexibility: as a result, the schools create places that are more open and more individual.

Read story in Français

Featured Projects
Latest Products
News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More

Top 10 Trending Products of 2021
13 Jan 2022 News
Top 10 Trending Products of 2021

A look back at the most specified products of 2021, including a retro table lamp, a classic light sw... More

17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details
13 Jan 2022 News
17th century Amsterdam canal house thoroughly renovated with colour and creative details

Originally constructed in 1675, this once neglected canal house has been renovated by Amsterdam base... More