Not Just A Shop at Eslite Spectrum

Not Just A Shop at Eslite Spectrum

Architect
YATOFU Creatives
Location
Shenzhen, Guangdong, China | View Map
Project Year
2018
Category
Shops
Sheen Tao

Not Just A Shop at Eslite Spectrum

YATOFU Creatives as Architects

When the well-travelled and design-conscious duo behind Not Just A Shop – a lifestyle brand focusing on global design products – chose the newly built Eslite Spectrum department store in Shenzhen as the home for their next retail location, they knew that in order for their shop to stand out they would need to take a unique and unconventional approach in their vision. In the hopes of creating something authentic to their brand, Yatofu Creative was hired to design an interior that reflected both the client’s brand visions, as well as their own artistic perspective.


To challenge the density of department store environments, Yatofu Creatives explored various ways of contrasting their concept with neighboring retailers while still retaining a sense of coherency within the greater context. Their resulting solution looked to juxtapose their concept with the polished and uber-finished interior of conventional department stores.


“Due to their nature, department stores are usually organized with a strong sense of logic, which can often become very cold and clinical. We wanted to disrupt this sense of artificial perfection by evoking emotions and memories through an artistic and sculptural approach.” –Yatofu Creatives


Yatofu Creatives took to their metaphorical chisel to carve into the volume of the space, referencing monumental architecture and abstract sculptural forms. They were also inspired by a local designer’s (Jini Chu, 楚吉妮) research project on makeshift concrete bases and barriers, and the beauty of their necessity. In manifestation, each display fixture is uniquely designed with artistic sensibilities and a strong sense of proportion, while still upholding functional considerations.


To further their vision, the bold sculptural forms were covered with a rock-like stucco texture which evokes the surfaces that are more commonly found on exterior applications. A palette of neutral earth tones were chosen to accent the rough organic qualities of these forms.


“We wanted to address the physical feel of the space. Too often is the physicality aspect overlooked in retail design, and tactility is often the most direct way of creating emotional connections and experiences.” –Yatofu Creatives

Featured Projects
Latest Products
News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More