Nordic Books Bookstore

Nordic Books Bookstore

Architect
YATOFU Creatives
Location
Ningbo, Zhejiang Province, China | View Map
Project Year
2021
Category
Shops
Wen Studio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Side table&Tradition
Tables and armchairGrado
ChairsHAY
ChairsInfiniti Design
Pendant lightMENU A/S
Showroom furnitureziinlife

Product Spec Sheet
Side table
Tables and armchair
by Grado
Chairs
by HAY
Chairs
Pendant light
Showroom furniture

Nordic Books Bookstore

YATOFU Creatives as Architects

Situated in a historic building on the iconic banks of Ningbo’s Yongjiang River, Nordic Books is a newly conceived experiential retail destination, dedicated to showcasing Nordic design, publications, and lifestyle. In conceptualizing the four-story premise, Yatofu Creatives sought to evoke the soft contemporary feel of Nordic design, while preserving traces of the building’s historical past. This honest approach expands upon the foundation of the project’s core purpose: to promote the authentic values behind Nordic lifestyle and to showcase an expanded understanding to an international audience.

 

The programming of Nordic Books is separated by the different floors but comes together to form a cohesive and immersive visiting experience. Upon entering Nordic Books, visitors are first welcomed by the Feitan Dessert Bar on the first floor, which features a contrasting material palette of muted lime green micro-cement against the more modern and dramatic blackened steel. The bar itself is hooded by a cascade of greenery, emphasizing the blurring of boundaries created by the indoor-outdoor window seats. Towards the back of the space, a sculptural staircase sweeps through the four-floor building. The second floor features an open gallery space and showroom, decked fully in a dark chocolate oak parquet and softly colored micro-cement walls. The space is kept neutral and inviting while punctuated by the organic textures in the exposed brick wall and natural granite display volumes.

 

The third floor is comprised of a retail space, furnished with a range of sculptural display structures. Apart from the main open retail area this floor also features two focus sections to display individual collections. The first section is clad in full dark charcoal, with blackened steel shelves. The second section rises in the center of the room as an enclosed rotunda with a contrasting clay-colored interior. On the top floor sits the versatile event and co-working space where workshops, lectures and other cultural events often take place. This floor is defined by the subdued mint green hue of the ceiling and walls, combined with a floor-to-ceiling wall of windows that bask the space in natural light.

 

Material textures can often be artifacts of time. A combination of preserved original surfaces, organic materials, and finishes that show the textural strokes of manual application, come together to form a story that evokes the integration of time and people. Every aspect of Nordic Books is designed to reinforce and enrich the customers’ understanding of Nordic design and lifestyle; from the soft yet vibrant color palette of each individual floor, to the material-rich fixtures that are custom-designed for the space. We envisioned Nordic Books as a bridge between Nordic creatives and the Chinese audience, where dialogues about culture and values can be shared.

 

Material Used :
- Stones, tiles, terrazzo, micro-cement wall finish, oak parquet flooring, antiqued mirror, blackened metal

FF&E:
1. Pendant light - menu
2. Side table - &Tradition
3. Tables and armchair - Grado Design Tables,
4. Chairs: Infiniti and Hay
5. Showroom furniture - Ziinlife

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More