NOA House

NOA House

Architect
Alventosa Morell Arquitectes
Location
Matadepera, Spain | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Adrià Goula

NOA House

Alventosa Morell Arquitectes as Architects

This house is situated in a central street of a town where detached houses are common. The solar is narrow and long, but with a good orientation.


Our clients demanded us:

·        A very big house, around 400 square m.

·        Comfortable atmosphere and an efficient construction.

·        A very important link, connection between the house and the garden.


Then our objective has been, apart from meeting the client’s demands, to reach a construction completely integrated in the landscape. The challenge was to solve the relationship between a building of a considerable volume and an interior garden, which needed to be a more intimate and human space.


To obtain these aims we decided to work on two strategies:


·        Locate the house the near the street the better, so as to have more space for the garden, at the south of the site.


·        Work out of open-plan spaces that divide the total volume and create a feeling of diminution of the visual impact.


The structural system is based on a discontinuous construction of four vertical volumes that create four sawtooth roofs which are the skylights orientated south and linked to adjacent spaces at different level. This is the system to get the necessary solar radiation to grant the interior comfort, and to have natural light in the inside of the ground floor, too.


The four discontinuous volumes are not equal in dimension and help to create a less compact and uniform volume.


The link with the surrounding landscape is stablished by the outside horizontal platforms of wooden porches. They are more domestic and at the human scale.

There is a big difference between these lightweight and slim wooden porches and the compact volumes of the building with an outside finish work of SATE. This material gives us the possibility of:


·        Generate a structure of great thermal resistance.

·        Unify the smooth white finish work of some façades and the roof in order to emphasise the contour of the saw tooth roofs. To make this solution more relevant we decide that the lateral façades were finished with a different colour, dark grey, and with a thick texture.


The interior spaces of the four volumes are connected through a longitudinal axis that drills all the walls. The interior spaces inside every volume are treated differently. We obtain the divisions through pieces of furniture, wardrooms that allow us to organize the spaces and integrate the doors.


The constructive system is very simple. The primary walls that limit the different spaces are ceramic walls where a frame lands. This frame consists on a thermal floor (radiant floor), and the wooden beams. This frame generates a warm atmosphere thanks to the wooden beams, and, with the radiant floor, we obtain the thermal inertia and complement the passive design.


All these strategies and the bioclimatic design of the proposal, are the responsible facts to be able to enjoy a house with very high thermal performances; and integrated in the surrounding landscape; a very important point for us, too.


Materials used:

1. Facade Finishing - Sate system with EPS insulation.

2. Secondary wall coverings, white lacquered MD.

3. The constructive system is very simple. The primary walls that limit the different spaces

are ceramic walls where a frame lands.

4. This frame consists on a thermal floor (radiant floor), and the wooden laminatedbeams.

5. Laminated wood windows.

Read story in Deutsch

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
LightingFARO Barcelona
LightingLEDS C4
LightingViabizzuno
Product Spec Sheet
Lighting
Lighting
by LEDS C4
Lighting
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More