Nieuwe Herengracht

Nieuwe Herengracht

Location
Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2021
Category
Memorials
Flare Department

Nieuwe Herengracht

Hollandse Nieuwe as Interior Architects

Renovation of a national monument on Nieuwe Herengracht
Hollandse Nieuwe was asked by APF International to draw up a plan to renovate the national monument on the Nieuwe Herengracht 103 and make it suitable for rental purposes.

The double canal house was built around 1685. In 1751, it was radically altered and given its current rococo façade and interior . In the 19th century some small changes were made. In 1909, a ballroom with a stage was built at the rear . The stage is located in the rear of Nieuwe Herengracht 105 ( which has since become part of Nieuwe Herengracht 103). Parts of this 17th or 18th century rear house were preserved . During the period 1921 1984, the building was used as a convent, together with several neighbouring buildings. During this period , little was changed to the building. After the nuns sold the building, it was thoroughly restored .

Many of the original elements were well preserved and only required restoration. Only the upper floors and the basement had a thorough transformation. The basement, formerly a divided dark space, has been transformed into an open and light meeting space with a large kitchen and access to the garden. Walls have been removed and the old tiles ( witjes ) that were hidden behind the paneling have been restored and supplemented, creating an interesting mix of old and new. The upper floors have also been opened up and an extra staircase has been added to improve access.

Due to the monumental status of much of the interior, the new finishes had to be carefully chosen and presented. The original marble finish in the entrance hall that was hidden underneath the carpet was cleaned and restored. The main staircase was painted in a modern variant of the original darkened wood imitation after extensive colour research. The existing wooden floors were lightly sanded, repaired and re varnished. The other rooms, except for the basement were fitted out with a similar wooden herringbone floor.

In order to do justice to the monumental ornaments, architraves and surface divisions, different shades of grey and white were used. The shades of grey refer to the period when the nuns were the residents of the building and they painted everything grey. In order enlarge the contrast between old and new, the new elements, such as the glass partitions and the kitchen, have a modern design and are finished in matt black.

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More