Nardini Research Centre and Auditorium

Nardini Research Centre and Auditorium

Architect
Studio Fuksas
Location
via Madonna di Monte Berico 7, Bassano del Grappa, Italy | View Map
Project Year
2004
Category
Research Facilities
© Maurizio Marcato Nardini

Nardini Research Centre and Auditorium

Studio Fuksas as Architects

A giant “still” dedicated to the famous Nardini distillery Two “worlds”: the first “suspended”, composed of two transparent ellipsoidal bubbles holding the research centre laboratories, and the other “submerged”, a space cut into the ground like a natural canyon holding a 100-seat auditorium. A descending ramp shapes the canyon space leading through the auditorium and may also be used as an outdoor stage. The contrast between the two sloping platforms creates one single seamless arena for hosting events. Seated spectators are surrounded by a landscape generated from the arrhythmic pattern of the sloping walls. The reflective surface of the water at ground level creates a reverberating and shimmering space in the entrance area set between the two bubbles, which appears to float “suspended” in the air. The underwater skylights let the light filter and spread through the underground space during the day; during the night, they become a luminous source. The thin columns, with different inclinations, create a dynamic tension together with the oblique lift structure. Visitors are faced with a sequence of constantly changing views generated by the carefully gauged symmetry of the various architectural features: the two staggered and overlapping ellipsoids, the sloping lift contrasting with the airy stairway and the rotating form of the entrance ramp.


The surface of the bubbles is composed of a totally transparent double skin allowing us to focus for 360° on the splendid mountain landscape of Montegrappa.


Two signs: one of which is refined, elegant, technological and immaterial. The other is quite brutal as the material, the reinforced concrete, turns into an epiphany of form.


A container and its contents, constant tension between positive and negative connected by the sloping lift structure; but also immersed in the energy that pushes the glass laboratory bubbles upwards and that buries the weighty auditorium underground.


The columns supporting the building appear to anchor it to the ground. The reverberating water creates a mirror like surface. The geometric site of some sort of absurd homology where space vibrates and dilates itself. The water, which is just 5 cm deep, suddenly extends up for several metres. Wandering along the walkway really is an extremely emotional experience. Massimiliano and Doriana Fuksas

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More