N Apartments

N Apartments

Architect
Sharqk
Location
Málaga, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
Pedro Pegenaute

N Apartments

Sharqk as Architects

The project involved the renovation, completion and redesign of all interior spaces and common areas of an existing structure, abandoned due to the Spanish property bubble crash of 2008. The main design drivers were determined by the topographical context of the structure. Excavated on a Southeast facing hillside, many of the existing spaces were able to benefit from the ground’s thermal mass while, at the same time, being open to Mediterranean Sea views and natural ventilation.

photo_credit Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute
photo_credit Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute

One of the main challenges was the landscape integration of the project, trying to minimize its visual impact on the hillside and to provide privacy for its future owners. This was achieved through the design of a new materiality and the inclusion of several green spaces throughout different levels of the structure. The façade was finished with water‐cement plaster that was chosen for its visual heaviness, providing a stark contrast to the large glazed openings and railings.

photo_credit Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute
photo_credit Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute

The lower levels, more hermetic and private, are occupied by parking and storage areas. The apartments are located on the upper floors, framing a shared swimming pool and green area with views over the Mediterranean and Gibraltar. Car and a main double‐height pedestrian access is located on the lower ground floor, conceived as a slate podium that visually supports the rest of the project. The upper ground floor, on top of the hillside, is both a secondary access and a private entry to one of the apartments.

photo_credit Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute
photo_credit Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute

All 9 apartments (some of them are two‐stories high) have different interior configurations and distributions depending on their location. They are all designed with large living‐dining and kitchen open spaces facing the sea, with exterior permeable terraces that visually expand the interiors.

photo_credit Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute
photo_credit Pedro Pegenaute
Pedro Pegenaute

Interior finishes have been selected to provide a material dialogue with the project’s context. Sand plastered walls in the common areas and textured tiles are present throughout the design. Kitchen, stairs, wardrobes and dressing rooms are all finished with natural oak, adding depth and warmth to the different spaces.

Caption
Project Credits
Architects
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrand
WindowsSCHÜCO
Product Spec Sheet
Windows
by SCHÜCO
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Chairs
28 Jan 2022 News
Top 10 Trending Chairs

An outstanding chair can be the focal point of any room, from offices to homes. Every day architects... More

Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital
28 Jan 2022 News
Water is the key element in URBANA’s design for 2021 RIBA International Prize winner Friendship Hospital

Set in a water-laden area of south-west Bangladesh, the remote hospital aims to bring relief to the... More

TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials
28 Jan 2022 News
TEJ House by Neogenesis + Studi0261 achieves a striking contemporary expression with conventional, locally available materials

On the urban fringes of Surat City (India), the 1600 square foot TEG House by Neogenesis + Studi0261... More

New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics
28 Jan 2022 News
New Bananain Concept store in Shanghai seeks to re-design the basics

Located in the heart Middle Huaihai Road, a hub of Shanghai culture and history, the new Bananain Co... More

Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular
27 Jan 2022 News
Graux & Baeyens responds dynamically to Belgian farmhouse vernacular

Forming the core of a new living/exterior room, the thoughtful introduction of covered outdoor space... More

Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life
27 Jan 2022 News
Alfa Research Center is an island of the future that captures the realities of daily life

An ‘island of the future’ that gathers the best technologies to improve products, the ne... More

The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More