Multi-Sport Pavilion And Classroom Complex

Multi-Sport Pavilion And Classroom Complex

Architect
Alberto Campo Baeza
Location
Pozuelo, Madrid, Spain | View Map
Project Year
2017
Category
Universities

Sports Centres
Javier Callejas

Multi-Sport Pavilion And Classroom Complex - Francisco De Vitoria University

Alberto Campo Baeza as Architects

Designed for the campus of the Francisco de Vitoria University in Pozuelo (Madrid), the building houses a sports center and classroom complex. It includes the use of sports halls, multi-purpose rooms, a gymnasium, swimming pool, physiotherapy, etc. The sports complex can also be used as a large multi-purpose area and meeting hall, facilitating a range of university activities.


The design of the building is restrained and volumetrically adapted to the general layout of the campus in terms of maximum height and alignment. And it is intended to clearly differentiate the sports and teaching areas in terms of volume and façade material. The fundamental element of the project is a large translucent box of light, 60x50x12m, filtered and controlled, entering into a spatial relationship with the main square of the campus.


Two clean, well-defined boxes are joined together by a low-rise building whose roof becomes an inter-connecting patio.


The sports pavilion is designed with lightness in mind, in GRC glass fiber reinforced concrete, unlike the more closed classroom complex and low interconnecting building. In the volume of the sports complex the orientation of the various sides are valued differently, so that the facades of the southern dihedral, more exposed to sunlight, are enclosed in a prefabricated panel of GRC glass fiber reinforced concrete, while those of the northern dihedral are in translucent glass. The southwestern facade features a low strip of transparent glass highlighting the link with the main square of the campus. And this mechanism of transparency is repeated on the north eastern facade facing the upper patio. Thus a visual relationship is created between the square and the sports complex, while the southwestern façade of the classroom complex becomes a backdrop to the complex as a whole.


The structure of the pavilion is in steel: a grid of pillars and beams on the facades and trusses to resolve the great roof span. All painted in white. The remainder of the structure is in reinforced concrete, with the unique feature of wide angled beams over the basement swimming-pool area.


The result is a building of great sobriety and formal restraint.

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More