MUCAB. Museo de la Villa, Escuela de Música y Centro de Desarrollo Local y de La Juventud, CAI y Aparcamientos

MUCAB. Museo de la Villa, Escuela de Música y Centro de Desarrollo Local y de La Juventud, CAI y Aparcamientos

Architect
Martin Lejarraga Architecture Office
Location
Blanca, Spain | View Map
Project Year
2010
Category
Streets

Nurseries

Museums
David Frutos

MUCAB. (Blanca. Murcia) Museum Music School Center for Local Development, for Women and Youth Daycare, Child Assistance Center

Martin Lejarraga Architecture Office as Cartagena

The MUCAB complex (Museum, Music School and Center for Local Development for Women and Youth, Daycare/Child Assistance Center), located in the town of Blanca, was designed to be a core for local representation, where a new kind of urban tension is created to foster activity in the environs of the Segura River.


This building, which combines areas with highly diverse uses, is divided into three schematic packages connected by courtyards. Each area functions independently, while allowing for communication, so that the schemes overlap each other, to provide visual communication and temporary occupancy.


The museum occupies the central position, organized into halls with varied conditions and geometry, and the roof above the daycare center on level 1 can also be used as exhibition space. The museum’s general communication is created by means of a large staircase on the façade offering views of the river and the town.


The north building, facing the urban center of the city, houses a variety of uses related to public social infrastructures. The various contents are developed on the basis of a rectangular structure, separated by levels and sharing communal zones, courtyards and open terraces.


The daycare center is located on the ground floor, with a privileged position towards the river and the housing development, enjoying a dual orientation with courtyards facing south and north.


The underground parking garage is the starting point for the building and occupies not only its footprint but rather the entire area available to the south of the plot. The courtyards above are perforated to allow natural light and ventilation in through the roof, also providing a visual connection with the rest of the uses on upper levels of the building.

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More