Mr. Jayesh Patel Residence

Mr. Jayesh Patel Residence

Architect
FLXBL Design Consultancy
Location
Ahmedabad, Gujarat, India | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersAsian Paints
ManufacturersEgo Flooring Pvt Ltd
Tiles SupplierGraffiti
ManufacturersJaquar - Sanitaryware
ManufacturersNorisys

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Tiles Supplier
Manufacturers
Manufacturers
by Norisys

Mr. Jayesh Patel Residence

Associated Architects (I) Pvt. Ltd. as Interior Architects

The Project is an interior design of a bungalow for a businessman. The planning and architecture design is done by FLXBL Consultancy, the client came up to us and told us to do interior design of his house ,we at AAPL architects  believe that interior design of any space should complement its architecture. It becomes more challenging for an interior designer especially when the architecture is done by someone else. Respecting the architectural language of the bungalow, which is very contemporary- we decided to continue the same in interiors, using a simple and natural colour palette. 

The Site:
The project brief consists of an interior design of a bungalow for a businessman, located in Basant Bahar III, south Bopal, and Ahmedabad. It consists of a two-storey residence including five bedrooms, formal living, family living, dining, kitchen, puja room, home theatre & a garden. The brief is augmented further by service areas like servant's rooms, parking, store and utility etc. The form of the house is inspired by setting back the site boundaries of the residence to create a garden in the front which acts as a buffer space between the Public Street and private residence while using it for landscape and informal activities.

The brief:
the client came up to us and told us to do interior design of his house, client being a businessman given us the brief that the interior design language should be minimal and contemporary and should match his personality ,keeping in mind the same we had conceptualized the space using the palette muted.

The design intent:
The spaces seamlessly flow into each other achieving complete transparency while giving the grandeur experience. The primary concept for the interiors was to use a simple colour palette for the interior, keeping the spaces subtle by using concrete, wood, kota stone with the dominance of white colour to complement the hues of grey and brown. 

The civil intervention:
The brief is augmented further by service areas like servant's rooms, parking, store and utility etc. The form of the house is inspired by setting back the site boundaries of the residence to create a garden in the front which acts as a buffer space between the Public Street and private residence while using it for landscape and informal activities.

The spatial configuration/flow:
The spaces seamlessly flow into each other achieving complete transparency while giving the grandeur experience. On the ground floor as one enters into the foyer, they see the wooden mural of Ganesha & a seating area facing outwards which invites nature. The idea was to control the large entrance space for showing continuity and maintain visual privacy too. The central volume opens indirectly into the formal seating room, with its highlighting wooden plank wall, which compliments the use of colour scheme of furniture, separated by a screening wall made of aluminium, glass and steel. Hence, giving it a varied texture & an impartial enclosure. These semi-private spaces are then separated from the rest of the house by the double height volume, which gradually opens up to the outdoor seating through the dining area. The staircase is in the core part of the house with double height space which acts as the main transitional area achieving the subtleness of the double height through varied use of material with its style. The cast-in situ exposed concrete wall supports the cantilevered treads up to the first level, after which a puncture at upper level gives a space for overlooking from the passage into the common area of the house. The wall exhibits a strong character to the space with its bold texture by the use of wooden shuttering. This creates a beautiful background for the staircase and the natural indoor plants underneath. We believe that a sense of homely environment and a feeling of belongingness are the imperatives for designing a home, which are profoundly achieved through our austere and sober designs. Lastly, the residence stands a class apart, lending a breath of fresh air to the contemporary interiors.

The material palette:
The material pattle was kept subtle by using concrete, wood, kota stone with the dominance of white colour to complement the hues of grey and brown.

The challenges:
As the architecture is already done, keeping the interior design style which gives justice to the architecture of the space was one of the key challenges we had.

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More