MP House

MP House

Architect
TIES
Location
Tangerang, Banten, Indonesia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Arti Picture

MP House

TIES as Architects

This house is designed for a designer couple who want their working environment to be an integral part of their daily routine in this house. For that reason, the house is built upon 2 major functions. A home office is located on the first and semi-basement floor, while residential area is placed on the level above it.

photo_credit Arti Picture
Arti Picture

At the residential space, the building mass is divided into 2 large areas. A semi-private area, which includes living room and dining room, is located at the front site of the house. While the more private area of the house, which includes bedrooms, is located at the back site of the building to create a more seclusive area for personal living space. These two building masses are separated by a dry garden that serves an adequate ventilation and natural lighting. Therefore, a more tranquil and serene atmosphere is achieved because the walls of the two masses are separated.

photo_credit Arti Picture
Arti Picture

Regardless of the need to provide this house with both residential and home office function, it requires to be accessible for senior citizens who have walking difficulties, in this case parents of the owner of the house. Thus the ramp is chosen as a connector between floors instead of stairs. The use of the ramp is optimized by split level technique to maximize the available areas in the house.

photo_credit Arti Picture
Arti Picture

The most challenging and interesting thing about this house is its living and dining area because the time spent for social interactions and activities will mostly occur in this area of the house. In order for these actions to be conducive, the living room and dining room are combined as one large space and the ceiling height is raised so that this semiprivate area is more spacious and well ventilated.

photo_credit Arti Picture
Arti Picture

The use of breeze block for this house’s exterior is intended for letting enough sunlight to enter and fill the room inside. The construction draft for the breeze block itself is also meant to provide a variety of light refraction in which giving the room its own aesthetic decoration during the day.

photo_credit Arti Picture
Arti Picture

With the intention of getting an additional dry garden, the breeze block is elevated enough to a level where people are able to get out onto the concrete roof that is located just above the carport.The roof design uses a gable roof type, considering its identical shape to the classic design of a house roof. In addition, the gable roof makes it possible for the house to have a high ceiling since the level of the slope can be adjusted. It also enable the semi-private area to feel more homey and capacious.

photo_credit Arti Picture
Arti Picture

Material Used:

1. Facade cladding- Breeze blocks, Omah Bata

2. Flooring- Granite Tile, Wisma Sehati

3. Doors- GRC Board

4. Windows- Alumunium, EQ

5. Roofing- Asphalt Roof, Owen

6. Interior lighting- Recessed bulb, LED Strip; Philips

7. Interior furniture- Rattan, Solidwood; Jepara Custom made

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
Interior lightingPhilips Lighting Signify
FlooringWisma Sehati
Product Spec Sheet
Interior lighting
Flooring
Featured Projects
Latest Products
News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More

Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept
25 Jan 2022 News
Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept

Located at the base of the Paris judicial tribunals, the new Porte de Clichy station by AZC Atelier... More

Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs
24 Jan 2022 News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs

On the outer skirts of Laterns Bonacker, Holiday Home Hagen by Marte.Marte Architects is part of a s... More

Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More

New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands
21 Jan 2022 News
New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands

Since the 2011 demolition of the old Alcalá Church for security reasons, locals of the Canary... More

Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture
21 Jan 2022 News
Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture

An exploration of introspective architecture, Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos is locate... More

Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More