Morgan Experience Centre

Morgan Experience Centre

Architect
Hewitt Studios LLP
Location
Malvern, UK | View Map
Project Year
2020
Category
Showrooms

Visitor Center
Morgan Motor Company
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FlooringForbo Flooring Systems
Flooring and wallingAltro
CeilingArmstrong Ceiling Solutions
Lay-in Ceiling
Wood FrameMetsä Wood
LVL
SanitarywareArmitage Shanks
Partitions and CeilingsBritish Gypsum

Product Spec Sheet
Flooring and walling
Ceiling
Lay-in Ceiling by Armstrong Ceiling Solutions
Wood Frame
LVL by Metsä Wood
Sanitaryware
Partitions and Ceilings

Morgan Experience Centre

Hewitt Studios LLP as Architects

Hewitt Studios were invited by the Morgan Motor Company to reimagine their ageing Cafe, Museum and Showroom spaces as an exciting new visitor Experience Centre.

 

The Morgan Motor Company has been making cars on the same site in Malvern England since 1914, employing generations of local craftsman to construct their cars from three reusable and recyclable core elements: ash timber, aluminium and leather. Crucially, Morgan cars are some of the longest living cars on the planet - on request the factory will still produce certain parts for cars dating far back into the first half of previous century!

 

Consistent with a brand that prides itself on ethical sourcing, natural materials, local craftsmanship and a long-lived legacy, Hewitt Studios’ solution has a strong focus on sustainability - a series of low-carbon interventions designed to improve building thermal performance, increase natural daylight, reduce energy consumption, reduce surface water run-off and provide for end-of-life recycling of materials.

 

It consists of the following key components:

- New Jewel Box display space for ‘hero car’ and customer handovers
- New sculptural visitor entrance foyer to welcome visitors

- New external covered car canopy to protect hire & demo fleet

- Re-clad and re-roofed existing buildings, inc. cafe & museum.

- Opened-up and enhanced internal spaces, inc. expanded showroom.

- Improved public realm

The three new built interventions all utilise prefabricated, modular timber structures which relate to the historic ash construction of the Morgan body frame.

Moreover, they actually all utilise the same inexpensive, off-the-shelf industrial product (Metsawood Kerto LVL), which has been manipulated in a number of different ways to achieve a variety of different outcomes.

This strategy of using a single conventional product in a number of unconventional ways delivers terrific value for Morgan, creating the impression of an expensive bespoke outcome using readily available ‘stock’ timber sections - maximum bang for their buck!

It creates an important legacy for the site, employing sustainably-sourced timber detailed to enable easy dismantling for re-use and / or re-cycling at the end of the structure’s life. 

Timber is also used extensively for cladding, with easily recyclable aluminium flashings and cladding panels employed in critical weathering locations as a reference to Morgan’s chosen panel material, and that of its latest chassis.

The result is a dramatic transformation of the site, which is considerate of both the enviable heritage and the exciting future of this unique British brand.

Read story in ItalianoPortuguêsFrançaisEspañol and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More