Mission Street Substation

Mission Street Substation

Architect
TEF Design
Location
San Francisco, CA, USA | View Map
Project Year
2013
Category
Power Plants
Bruce Damonte

PG&E Mission Street Substation

TEF Design as Architects

Upgrades to the Mission Street Substation in San Francisco’s South of Market neighborhood at the corner of 8th Street provide security while enhancing the public realm. Architect William Merchant designed the monumental Brutalist structure, clad in dark travertine and featuring two WPA-style bas reliefs by local artist Robert B. Howard. Built in 1948, when industrial buildings and infrastructure dominated the area, the project today occupies a transitional neighborhood, with hotels, new housing and apartment towers, Twitter’s headquarters, and a Quaker meeting house. 

photo_credit Bruce Damonte
Bruce Damonte

PG&E asked TEF Design to retrofit the substation’s exterior so it would better fit into the evolving urban fabric of the area. We wanted something that would provide security and harmonize with the building’s massive power. The design solution replaces fence and barbed wire with a series of locally-crafted, ribbon-like steel plates -- assembled in an arc behind existing concrete planter walls – that twist and transition from an opaque screen at the bottom to an open grille at the top. The substation’s ventilation shaft, now obsolete, was also reworked. Shielded with stainless steel mesh and resin panels, the backlit grille glows softly at night like a lantern. 

photo_credit Bruce Damonte
Bruce Damonte

TEF also designed a gate and, on the 8th Street side, reworked the substation’s former ventilation shaft, which no longer serves its original purpose. The shaft used to be completely open except at the bottom, which was filled with cast glass on three sides. Later that was removed and a steel plate was installed, as well as expanded steel mesh in the openings above, all the way to the top of the shaft. The design team replaced the wire mesh with stainless steel mesh, running it down to the bottom row and gray 3form resin panels were installed in front of the mesh, to keep the shaft litter free. The whole shaft was uplighted behind so it all glows at night. Lighting is key to helping the area feel secure. The fence will be lit from the front, too, and LED lighting washes the faces of the planter walls. 

photo_credit Bruce Damonte
Bruce Damonte

Electrical substations are enduring parts of the city, still serving their original function long after the neighborhoods around them have changed completely. Although they can’t contribute to street life in the way that residential and commercial buildings do, that doesn’t mean they can’t be good neighbors with strategic architectural intervention from time to time.  

This project is the second in a series of improvements at PG&E substations, designed to meet the practical needs of the utility giant while enhancing the community it serves. 

photo_credit Bruce Damonte
Bruce Damonte

Project Team 
Architecture: TEF Design 
Contractor:  Paradigm General Contractors 
Structural Engineer: Cushing Associates 
Civil Engineer: BKF Engineers 
Lighting: Illuminosa 
Utility Consultant/Owners Representative: Urb-in
Client: PG&E

photo_credit Bruce Damonte
Bruce Damonte

TEF Design team 
Amy Eliot, Principal 
Paul Cooper, Senior Project Manager 

Photography
Bruce Damonte

photo_credit Bruce Damonte
Bruce Damonte
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More