Milkman HQ

Milkman HQ

Architect
studio wok
Location
Verona, VR, Italy | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Federico Villa studio

Milkman HQ

studio wok as Architects

A workspace designed to be fluid, dynamic and informal

 

The new Milkman headquarters, a digital start-up in rapid growth with 80 employees, is located inside an industrial complex in Verona and covers about 1,000 square metres spread over two floors.

 

In line with the philosophy of the start-up, which focuses on investment in business development and human resources, the design choices were focused on precise operations that had a low implementation cost, without sacrificing the quality of the new workspace.

 

The challenge in fact was to integrate and communicate with the parts of the building not affected by the intervention, such as the windows, some partitions and system elements, with custom-designed furniture and fixtures.

 

The work environment conceived for Milkman is informal, fluid and dynamic: the large open spaces are divided into smaller areas using custom-made partitions and walls. The tables in the workstations alternate with meeting areas and informal spaces for relaxation and socializing.

 

On the ground floor, a large translucent concave wall divides the operative areas, playing with the pillars of the existing structure with its shape: in the central, more transparent part, there is an indoor garden with many plants and in the extremities, where the wall is thicker, there is a printing area and a phone booth.

 

On the upper floor, inside a large area, mobile platforms organize the space according to the work to be done: events or company meetings with all employees or brainstorming meetings for small groups can be held in this space.

 

A few simple materials distinguish the offices and they have been selected to create a pleasant and homely environment. Multi-layered wood is combined with polycarbonate in various variations of transparency so that it can play with the light. The use of numerous indoor plants is also intended as an "architectural material" and interacts with the transparencies of the dividing walls.

 

The plants also help to create a more comfortable environment by purifying the air and reducing noise.

 

Curtains of different colours conceal the existing furniture and divide the space into different work areas, giving the area a domestic character and, at the same time, creating general acoustic comfort. The company's identity is also strongly defined: the social colour is re-proposed in various materials that distinguish the different surfaces.

Read story in Italiano

Project Credits
Architects
Contractors
Product Spec Sheet

ElementBrand
MoquetteTarkett
SuppliersManerba Spa
Product Spec Sheet
Moquette
by Tarkett
Suppliers
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More