Medical Innovation Center

Medical Innovation Center

Architect
Frederico Roeber

Miguel dos Santos Arquiteto
Location
Porto, Portugal | View Map
Project Year
2020
Category
Hospitals
Alexander Bogorodskiy

Medical Innovation Center

Photoshoot.pt as Photographers

The project consists of the remodeling of a single family house on Avenida Fernão Magalhães in the center of Porto. The intervention focused exclusively on interior spaces, which now serve a new purpose - being a space dedicated to health and well-being.

This is how the new CIM - Medical Innovation Center is born.

Being a clinic dedicated to enhancing the longevity of patients, it operates in several areas of medicine, in order to present solutions and integrated treatments with transversal medical monitoring - general medicine, cardiology, nutrition, psychology, among others.

The intervention strategy involved the distribution of the program among the three floors according to the clinic's work procedure.

Entrance is made on the ground floor where the reception desk and waiting room are located, as well as the secretary. Also on floor 0 can be found cabinets where the patient is consulted and the first DNA analyzes are carried out for further study. Since the entrance floor is intended for the diagnosis of the patient, the -1 floor where the medical offices are located is intended for the treatment and monitoring of the patient. On the upper floor there are study rooms, a pantry and the administration office.

Being a place where genetic analyzes are carried out with a view to enhance patient's longevity, it was the primary intention to portray the idea of ​​an organic path that somehow hides its limits, alluding to a long and almost infinite path, thus creating a parallelism with the concept of the clinic itself.

Light as well played a key role in creating an atmosphere that is both scientific and somewhat ethereal. On the entrance floor, the search for natural light was intentional to illuminate the entire space in order to bring a more welcoming atmosphere to the living area. On floor -1, the choice was to use artificial light to accentuate the image of this treatment area with a more hospital-like ambiance.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More