Masonry

Masonry

Architect
Collaborative Companies
Location
Seattle, WA, USA | View Map
Project Year
2018
Category
Restaurants
Photographer: Alex Crook

The Masonry

Collaborative Companies as Design/Build

After designing the furniture for the Masonry’s original Queen Anne location, the client engaged the Collaborative team again to help create a new restaurant space in the heart of Fremont. Located in the brand new Tableau building on N 34th Street, the 4,300 square foot space offers an ideal environment for the wood-fired pizza and beer-centric restaurant.


The Collaborative team was brought on the project before the building was built which allowed for greater design flexibility. The major elements of the space including the wood-fired pizza oven, kitchen and bar with custom keg storage, were put in place before completion and act as the building blocks for the restaurant’s layout.


The L-shaped restaurant is divided up into stations including the pizza bar, communal table space, beer bar, pub games and private event space. The centrally located kitchen was strategically placed so it can easily service both the pizza and beer bars, while the communal tables were placed in the front of the floor-to-ceiling windows to engage with the street and create an indoor/outdoor dining experience in the warmer months.


Inheriting a palette of concrete and glass, the Collaborative team decided to introduce a wood soffit to add warmth and materiality to the space, while also driving visual interest down into the restaurant and away from the exposed mechanical systems common in modern industrial office buildings. The Birch soffit starts on the ground at the entrance of the restaurant, goes up the wall to the ceiling and then weaves through the space like one large brush stroke connecting all the different stations within the space.


Maintaining the neutral palette of concrete and white left an opportunity to integrate pops of color into the space, which was one of the client’s wishes. The soffit is hand painted by a San Francisco artist known for abstract murals and the two graffiti walls were done by a local urban artist.


The client also wanted to bring over one existing element from the original restaurant — the bottle pendant lights — which help to visually connect the two locations. Collaborative selected a collection of Random Lights by Moooi to complement the pendant lights and establish a stronger street presence.


The communal tables, wood storage, keg storage, and record player cabinet were all designed in-house by the Collaborative team.

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More