Mas d’Enric Penitentiary

Mas d’Enric Penitentiary

Architect
AiB estudi d'arquitectes

Estudi PSP Arquitectura
Location
El Catllar, Tarragona, Catalonia, Spain | View Map
Project Year
2012
Category
Prisons
Jose Hevia

Mas d’Enric Penitentiary

AiB estudi d'arquitectes as Architects

I. The prison is an uncomfortable institution and its architecture is often subjugated to technocratic criteria.This servility forces the prison out of the socio cultural realm where it belongs, thus erasing it from public discourse.The invisibility of the penitentiary as an institution demonstrates an unresolved contradiction underlying contemporary society. We intend to explore this contradiction through architecture.

 

A prison must respond to the demand for confinement (discipline) and reinsertion (freedom) at the same time.Within this complex framework, architecture can make use of its ability to synthetically articulate problems that seem contradictory to become an active agent in resolving the paradox of the contemporary penitentiary.

 

Based on our experience with the Mas d’Enric penitentiary, we claim the prison as an object of critical design and we reclaim architecture’s role in multiplying possibilities as opposed to limiting them.

 

II. Given very strict programmatic requirements, a series of decisions forges a link between the utilitarian and the conceptual: the construction of an appropriable, non-oppressive environment; the introduction of a maximum number of vectors of exteriority; and the  generation of open space that is central both formally and conceptually.

 

Three keys aspects permeate the entire design process and serve as the conceptual horizons that articulate the project:

-  Totality: Tackling the problem of designing a total environment.

- Vibration: Introducing spatial and perceptual diversity

- Openness: Celebrating openness in the heart of detention.

 

III. Both typological and topological design strategies are central to the Mas d’Enric Penitentiary project.

 

Typologically, we aimed to move beyond conventional prison architecture by creating a revised mat-building: the prison is extensive in plan and low to the ground. Contiguity eliminates residual spaces between buildings. It also allows for organizational flexibility while generating exterior spaces in the form of courtyards on different scales.

 

Topologically, we propose a topographical adaptation that allows for a gentle integration with the terrain. It creates spatial variety while allowing for the absence of any kind of interior fencing. Distant views of the mountains are made possible by an articulation of the ground level. Views of the adjacent woodlands improve conditions in both the cells and the courtyards.

 

The continuity of the roof works on both a typological and topological level, creating morphological unity for the building and establishing relationships with the large scale of the landscape.The confinement required by the program is not monumentalized; on the contrary, the prison’s architecture faces up to the, perhaps impossible, challenge of creating a genuine home and hearth.

Project Credits
Structural Engineering
Mechanical, Electrical and Plumbing
Security Installations
Product Spec Sheet

ElementBrand
Window SystemJansen
Product Spec Sheet
Window System
by Jansen
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More